Open dag, meeloopdag, proefstuderen: wat is het verschil?

Om een echt goed beeld te krijgen van een opleiding en hogeschool of universiteit, is het goed dat je kind deelneemt aan een open dag, meeloopdag of proefstuderen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze voorlichtingsactiviteiten?

Open dag

Tijdens een open dag of open avond krijg je informatie over verschillende opleidingen. Zo kun je met meerdere opleidingen kennismaken. Je kunt in gesprek gaan met studenten en docenten. En je kind kan natuurlijk rondkijken in het gebouw waar het straks misschien terechtkomt. Ziet het zichzelf daar al rondlopen? Dit is een goede manier om te kijken of de hogeschool of universiteit een goede match is.

Een goede voorbereiding op een open dag is belangrijk. Laat je kind vooraf goed bedenken wat het allemaal te weten wil komen tijdens de open dag. Zo haal je er het meeste uit. In het artikel Goede voorbereiding op een open dag geven we tips die je je kind kunt meegeven. Ook hebben we een lijst met slimme vragen opgesteld die je je kind kan meenemen. Of lees onze blog Een open dag, hoe pak je dat nou aan?. Ga je mee als ouder? Bedenk dan ook zelf vooraf wat je te weten wil komen. Waarschijnlijk zijn er vragen waar je kind niet aan denkt, die voor jou wel belangrijk zijn.

Proefstuderen

Wil je kind wat uitgebreider kennismaken met een opleiding? Dan kan het zich aanmelden voor proefstuderen. Er wordt dan een lesprogramma samengesteld voor een groep studiekiezers. Ze volgen samen de colleges en ervaren zo hoe een dag studeren eruit ziet. Ze krijgen een beeld van de onderwerpen en thema's die bij de studie aan bod komen. Ze kunnen vragen stellen aan docenten en studenten en een kijkje nemen in het studiemateriaal.

Ook ouders mogen soms een (online) proefstudie volgen. Op de site van de hogeschool of universiteit wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn en of je als ouder mee mag doen.

Dagje meelopen

Student zijn voor één dag? Dat is mogelijk wanneer je kind gaat meelopen. Het wordt dan gekoppeld aan een student en volgt samen diens echte colleges. Op deze manier maakt je kind een gewone lesdag mee. Ondertussen kan het vragen stellen aan de student of een van de docenten. Waar een dagje proefstuderen echt gericht is op de inhoud van de opleiding, gaat meelopen ook over het ervaren van het studentenleven.


Ben jij benieuwd hoe open dagen, meeloopdagen en proefstuderen je kind kunnen helpen bij het maken van je keuze? Beluister de aflevering Studiekeuzepodcast: open dagen, meeloopdagen en proefstuderen op Spotify.

Waar en wanneer? Check het hier!

In de Open dagen kalender vind je een overzicht van alle open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen van hogescholen en universiteiten. Onderwijsinstellingen vullen zelf de activiteiten in. Het overzicht wordt dagelijks bijgewerkt. Het is dus altijd actueel!

Lees meer

Wat biedt Studiekeuze123

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 te bieden heeft

Tips voor ouders

Hoe ondersteun je je kind in het studiekeuzeproces?

Lees welke tips we voor je hebben

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Maar waar moet je aan denken?

Lees met welke kosten je rekening moet houden