Wat vinden mijn leerlingen op Studiekeuze123?

Het maken van een studiekeuze is een heel proces. Studiekeuze123 kan daarbij ondersteunen met objectieve en betrouwbare informatie. Maar wat vinden studiekiezers allemaal op Studiekeuze123.nl?

Bekijk de video waarin we alles uitleggen.

MijnStudiekeuze

MijnStudiekeuze is een persoonlijke online omgeving waarin je leerling stap voor stap wordt begeleid bij het kiezen van een studie. Per fase in het studiekeuzeproces worden er tips en oefeningen gegeven. Ook kun je opleidingen bewaren die je interessant vindt en reminders instellen voor open dagen. Een MijnStudiekeuze-account is gratis. Het is geschikt voor iedereen die een hbo- of wo-bachelor gaat kiezen.

Opleidingenoverzicht

Op Studiekeuze123.nl/opleidingen vindt je leerling een overzicht van alle erkende hbo- en wo-bachelors, -masters en associate degrees. Hierin kun je op trefwoorden zoeken via de zoekbalk bovenin. Je kunt de zoekresultaten ook filteren, bijvoorbeeld naar soort opleiding, studierichting of stad.

Opleidingspagina's

Om vervolgens meer over een opleiding te weten te komen, kan je leerling naar de op opleidingspagina. Hier wordt in verschillende blokken informatie gegeven over de opleiding, zoals een omschrijving, de toelatingseisen, cijfers over aantal studenten en studieverloop, studentenoordelen en arbeidsmarktgegevens.

Lees meer over welke informatie op de opleidingspagina te vinden is.

Opleidingenvergelijker

De informatie van één opleiding is handig. Maar het zegt nog veel meer als je de informatie van verschillende opleidingen met elkaar vergelijkt. Daarvoor kan je leerling de opleidingenvergelijker gebruiken.

Open dagen kalender

Het vergelijken van opleidingen doe je niet alleen online, maar ook op open dagen. Studiekiezers verzamelen daar informatie, maar kunnen ook de sfeer proeven. Naast open dagen zijn er ook meeloopdagen en kunnen studiekiezers een dagje proefstuderen. Al deze voorlichtingsactiviteiten zijn opgenomen in de Open dagen kalender. De informatie uit de open dagen kalender wordt aangeleverd door onderwijsinstellingen zelf en wordt iedere dag bijgewerkt.

Van profiel naar studie

De tool Van profiel naar studie laat per studierichting zien welk profiel toegang geeft tot welke studie, of er aanvullende vakken nodig zijn en welke hogeschool of universiteit de opleiding aanbiedt. De overzichten kunnen als pdf worden opgeslagen. Liever alle studierichtingen in één overzicht? Dat kan ook. Kies in het menu dan voor 'Alle studierichtingen'. Je kunt vervolgens een pdf met alle studierichtingen downloaden.

Studiekeuzetesten

Om een studie te kunnen kiezen, is het goed om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je leuk vindt. Weet jouw leerling dit nog niet zo goed? Dan kan een studiekeuzetest helpen. Op Studiekeuze123.nl bieden we een aantal studiekeuzetesten aan.

Informatiepagina's

Het hoger onderwijs is voor studiekiezers een hele nieuwe wereld. Om hen hierin wegwijs te maken, hebben we de pagina Studie kiezen. Hierop hebben we achtergrondartikelen verzameld. Zo lezen ze bijvoorbeeld hoe het hoger onderwijs is opgebouwd, wat de verschillen zijn tussen de hogeschool en universiteit, met welke kosten ze rekening moeten houden, hoe ze zich voorbereiden op open dagen en hoe zich moeten aanmelden voor een opleiding.

We hebben deze pagina's ook voor Profiel kiezen, Master kiezen, Van mbo naar hbo, Van hbo naar wo en voor Studeren naast je werk.

Themapagina's

Sommige onderwerpen zijn complex, met verschillende regels, voorwaarden, rechten en plichten. Voor deze onderwerpen hebben we themapagina's gemaakt, waarop we meer uitleg geven. Zo hebben we pagina's over:

Studiekeuzewoordenboek

Studiekiezers komen tijdens hun zoektocht naar een opleiding waarschijnlijk woorden, begrippen en afkortingen tegen die ze nog niet kennen. In het Studiekeuzewoordenboek leggen we uit wat deze betekenen.

Stedenpagina's

Studeren is meer dan alleen lessen volgen. Voor veel studiekiezers betekent studeren ook een nieuwe stad ontdekken. Een deel gaat ook op kamers. Daarom geven we op de stedenpagina's informatie over de verschillende studiesteden. Hoe moeilijk is het om een kamer te vinden? Wat is de gemiddelde huurprijs en hoeveel vierkante meter krijg je daarvoor? Daarnaast vertellen we hoeveel cafés, musea, theaters en bioscopen er zijn.

Checklist

Dit is natuurlijk allemaal erg veel informatie. Daarom hebben we een checklist gemaakt. Als de leerlingen deze volgen, komen ze vanzelf langs alle tools en informatie op Studiekeuz123.nl.

Lees meer

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers helpt bij het vergelijken van opleidingen.

Lees meer over Studie in Cijfers

Lesmateriaal

We stellen gratis les- en voorlichtingsmateriaal ter beschikking.

Lees meer over het lesmateriaal

LOB-opdrachten

Expertisepunt LOB heeft een opdrachtenbank vol LOB-opdrachten.

Lees meer over de LOB-opdrachten