Lesmateriaal

We stellen gratis les- en voorlichtingsmateriaal ter beschikking. Deze materialen kun je gebruiken om je leerlingen te begeleiden tijdens het studiekeuzeproces.

Voor tijdens de les

Digiles

Met de digiles kun je één lesuur inrichten rondom het thema studiekeuze. Door middel van een klassikaal gedeelte en groeps- of individuele opdrachten worden leerlingen op weg geholpen met hun studiekeuze. Hoe begin je met oriënteren? Welke informatie kun je verzamelen over een opleiding? Wat is belangrijk om te weten? Hoe maak je kennis? Al deze onderwerpen komen aan bod.

Gebruik gratis de digiles.

Video's

We hebben verschillende video's ontwikkeld rondom het studiekeuzeproces. Onder meer de video ‘Beginnen met een studie kiezen... Een persoonlijk stappenplan!’.

Bekijk de overige video's via ons YouTubekanaal.

Om leerlingen mee te geven

Voorlichtingsfolder

Voor mbo-4-, havo- en vwo-scholieren hebben we een voorlichtingsfolder gemaakt. In deze folder staan algemene informatie en praktische tips voor leerlingen die zich oriënteren op een vervolgopleiding aan een hogeschool of universiteit. Download de folder of bestel de folder kosteloos. Het is ook mogelijk om gratis posters te bestellen om in de school op te hangen.

Digitaal magazine voor scholieren en ouders

We hebben twee digitale magazines gemaakt. Een voor studiekiezers en een voor hun ouders. Hierin geven we informatie en handige tips voor het maken van een studiekeuze. Wat is het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij opleidingen met een numerus fixus? Al deze onderwerpen worden behandeld, aangevuld met video's waarin studiekiezers hun verhaal vertellen.

Om zelf kennis op te doen

Folder voor decanen, mentoren en studiekeuzebegeleiders

Voor jou als begeleider hebben we ook een folder gemaakt. Je vindt er een overzicht van informatie en materialen die je kunt gebruiken om leerlingen te begeleiden bij hun studiekeuze, om de ouders te informeren of om zelf te raadplegen bij het beantwoorden van studiekeuzevragen. Wil je de folder verspreiden onder collega's? Download de folder of bestel de folder gratis online.

Themapagina's

Sommige onderwerpen zijn complex, met verschillende rechten, plichten, regels en voorwaarden. Voor deze onderwerpen hebben we themapagina's gemaakt, waarop we meer uitleg geven. Lees meer over:

Lees meer

Wat vinden mijn leerlingen op Studiekeuze123?

We bieden veel informatie en tools. Maar wat allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 biedt

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers helpt bij het vergelijken van opleidingen.

Lees meer over Studie in Cijfers

LOB-opdrachten

Expertisepunt LOB heeft een opdrachtenbank vol LOB-opdrachten

Lees meer over de LOB-opdrachten