Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dit heet een numerus fixus. Als meer mensen zich aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, dan geldt een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten.
Kim is eerstejaarsstudent Geneeskunde en heeft deelgenomen aan de selectieprocedure voor de opleiding. Bekijk haar verhaal.
15 januari is de aanmelddeadline voor opleidingen met een numerus fixus. Hieraan zijn verschillende regels en voorwaarden verbonden. We hebben deze voor je op een rij gezet.
Lees meer over het aanmelden voor een numerus fixusopleidingBenieuwd welke opleidingen een numerus fixus hebben? We hebben per jaar een overzicht waarin alle numerus fixusopleidingen zijn opgenomen.
Er gelden andere regels en voorwaarden voor het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus. Hier vind je alle informatie.
Zijn er meer aanmeldingen voor een opleiding dan plaatsen? Dan vindt er een selectie plaats.
Op 15 april wordt de uitslag van de selectieprocedure bekend gemaakt. Iedereen die heeft deelgenomen, ontvangt dan een rangnummer.
Vind hier alle stappen die je neemt van aanmelden voor een numerus fixusopleiding en het ontvangen van de uitslag tot aan de start. In het stappenplan staat waar je rekening mee moet houden en wanneer belangrijke deadlines zijn.
Bekijk het stappenplanWat betekent bindend studieadvies, honours programma of ECTS?
Bekijk het StudiekeuzewoordenboekMocht je hebben deelgenomen aan de selectie van een opleiding maar onverhoopt niet slagen voor je eindexamen, dan kun je aan de hogeschool of universiteit vragen je deelname aan de selectiepoging ongedaan te maken. Neem hiervoor zo spoedig mogelijk contact op met de hogeschool of universiteit. Het aantal selectiepogingen is van belang omdat je aan een opleiding met numerus fixus maar een beperkt aantal keren mag deelnemen aan de selectie. Afhankelijk van de instelling en opleiding kan dit variëren van één tot drie keer.
Je hebt deelgenomen aan een selectieprocedure voor een fixusopleiding en een plaats aangeboden gekregen. Maar, je realiseert je dat je eigenlijk nog twijfelt en niet zeker weet of je ook wel echt aan deze opleiding wil starten. Wat kun je doen? Accepteer of weiger de plaats binnen 14 dagen. Als je dit niet doet, vervalt de plaats en kun je dit niet meer terugdraaien. Als je de plaats accepteert en later toch nog voor een andere opleiding kiest, dan kun je de geaccepteerde plaats weer annuleren en je voor de andere opleiding aanmelden.
Dat kan. Het verzoek tot inschrijving kan als volgt worden ingetrokken:
Let op: trek je het verzoek tot inschrijving in vóór 15 januari 23:59 uur (CET)? Dan wordt voor dit verzoek géén selectiepoging geregistreerd. Je kunt vóór de uiterste aanmelddatum nog opnieuw een verzoek tot inschrijving doen voor een fixusopleiding.
Trek je het verzoek tot inschrijving in na 15 januari? Dan is er een selectiepoging geregistreerd voor deze opleiding. Je kunt niet opnieuw een verzoek tot inschrijving doen voor een fixusopleiding, aangezien de aanmelddeadline is verstreken.
Landelijk is bepaald dat je maximaal drie keer aan een selectie mag meedoen per opleiding, maar een hogeschool of universiteit mag hier ook van afwijken. Dit aantal kan dus ook één of twee keer zijn. In het totaaloverzicht van fixusopleidingen zie je hoeveel keer je mag meedoen per opleiding.
Je moet binnen 14 dagen na ontvangst van je rangnummer jouw plaats in Studielink accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt jouw plaats en wordt deze automatisch aan de eerstvolgende student aangeboden. Op de website van Studielink vind je en stappenplan met informatie over het accepteren of weigeren van een plek.
Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximum aantal studenten; een numerus fixus. Er is een aantal voorwaarden verbonden aan aanmelding. Als zich meer mensen aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, geldt een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Lees meer over numerus fixus en selectie.
Ervaring leert dat niet alle geplaatste studenten ook daadwerkelijk hun aangeboden plaats accepteren. Er bestaat dus nog een kans dat er een plaats vrijkomt. Deze worden dan opgevuld in de volgorde van het rangnummer. Bijvoorbeeld: jij hebt rangnummer 101 en er zijn maar 100 plaatsen beschikbaar. Jij bent dus niet geplaatst. Nummer 54 accepteert bijvoorbeeld zijn plaats niet, dan komt er een plaats vrij. Omdat jij rangnummer 101 bent, ben jij dus de eerste persoon die benaderd wordt om de vrijgekomen plaats in te nemen. Je krijgt dan bericht van Studielink. Ook hier geldt dat je binnen twee weken na ontvangst van het bericht je plaats moet accepteren.
TIP: Het is echter altijd verstandig om ook over een andere studie na te denken, zodat je een plan B achter de hand hebt als er geen plaats voor jou beschikbaar komt. De aanmelddeadline voor de opleidingen zonder fixus is 1 mei.
Een aangeboden plaats moet je binnen 14 dagen accepteren. Je mag voor maximaal één opleiding met numerus fixus een plaats accepteren. Krijg je voor twee fixusopleidingen een plaats aangeboden, dan kun je in Studielink de keuze maken welke plaats je wilt accepteren. De niet gekozen plaats kun je weigeren. Deze plaats wordt daarna aangeboden aan een andere student. Je hebt ondanks het niet accepteren van de plaats, wel een selectiepoging verbruikt.
Een aangeboden plek moet je binnen 14 dagen accepteren of weigeren. Heb je je bedacht en wil je toch niet starten bij de opleidingen waarvoor je een plek aangeboden hebt gekregen, weiger de aangeboden plekken dan. Een geweigerde plaats wordt weer aangeboden aan een andere student. Je hebt ondanks het niet accepteren van de plaats, wel een selectiepoging verbruikt.
Ben je er nog niet helemaal uit? Je kunt maximaal 14 dagen wachten met het accepteren of weigeren van een plek. Wacht je langer dan 14 dagen, dan vervalt de aangeboden plaats automatisch en wordt deze aangeboden aan een andere student. Je hebt ondanks het niet weigeren of accepteren van de plaats, wel een selectiepoging verbruikt.
Studielink heeft een handig stappenplan waarin staat hoe het accepteren, weigeren of afwachten van een plaats bij twee fixusverzoeken werkt.
Als je voor twee fixusopleidingen een verzoek hebt ingediend en maar één plaats aangeboden hebt gekregen, dan kun je ervoor kiezen om de aangeboden plaats te accepteren en de andere opleiding nog even af te wachten. In Studielink geef je dan aan dat je de aangeboden plaats accepteert én geef je daarnaast aan dat je de andere plaatsing nog afwacht. Mocht je voor de andere opleiding dan alsnog een plaats aangeboden krijgen, dan kun je de eerder aangeboden plaats weer annuleren en de plaats die je later krijgt aangeboden accepteren.
Als je voor twee opleidingen een verzoek hebt ingediend en maar één plaats aangeboden hebt gekregen, dan kun je ervoor kiezen om de aangeboden plaats te weigeren en een eventuele plaats bij de andere opleiding nog af te wachten. In Studielink geef je actief aan dat je de aangeboden plaats weigert en je geeft je daarnaast aan dat je de andere plaatsing nog afwacht. Let op: je hebt voor de geweigerde plaats wel een selectiepoging verbruikt.
Als je voor twee opleidingen een verzoek hebt ingediend en voor één opleiding een plaats aangeboden hebt gekregen, dan kun je ervoor kiezen om de aangeboden plaats te accepteren en het andere verzoek tot inschrijving te annuleren. In Studielink geef je actief aan dat je de aangeboden plaats accepteert en de andere inschrijving intrekt. Je hebt wel een selectiepoging verbruikt voor de opleiding waarvoor je de inschrijving intrekt.
Studielink heeft een handig stappenplan waarin staat uitgelegd hoe het accepteren, weigeren of afwachten van een plaats bij twee fixusverzoeken werkt.
De uiterste aanmelddatum voor een fixusopleiding is 15 januari. Je meldt je aan via www.studielink.nl. Zorg er wel voor dat je op tijd je DigiD hebt aangevraagd, want die heb je nodig om te je te kunnen aanmelden via Studielink. Je vraagt je DigiD aan via www.digid.nl.
Bij Opleidingen op Studiekeuze123.nl kun je de filter ‘numerus fixus’ gebruiken. Door deze filter op ‘ja’ te zetten, zie je alle opleidingen die numerus fixus hebben. Vervolgens kun je op de pagina van die opleiding nog meer informatie vinden over de selectie, bijvoorbeeld hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en hoe vaak je mee mag doen aan de selectie. Je vindt op de themapagina Selectie meer informatie over de selectieprocedure, regels bij aanmelden en een totaaloverzicht van alle fixusopleidingen inclusief de beschikbare capaciteit.
Je mag je voor maximaal 4 opleidingen aanmelden in Studielink:
Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, dien je de overige verzoeken tot inschrijving in Studielink terug te trekken.
Op 15 april ontvang je via Studielink een mailbericht met alleen jouw rangnummer, de motivering van dit rangnummer gebeurt door de hogeschool of universiteit. Als jouw rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt (dus binnen het aantal beschikbare plekken), dan ontvang je nog een e-mail van Studielink. In deze mail wordt je een plaats aangeboden voor de opleiding. Via Studielink kun je deze aangeboden plaats accepteren, dan wel weigeren.
Doordat studenten hun plaats kunnen weigeren, niet tijdig accepteren of zakken voor hun (eind)examen worden er tussen 15 april en 1 september e-mails verstuurd waarin alsnog plaatsen worden aangeboden. Je kunt dus ook na 15 april nog een plaats aangeboden krijgen.
Als je een plaats hebt geweigerd dan kun je dit helaas niet meer ongedaan maken. De geweigerde plaats wordt namelijk direct automatisch aangeboden aan een andere student. Je hebt hiermee een selectiepoging verbruikt.
De selectieprocedure en het moment waarop deze plaatsvindt, is per opleiding verschillend. Deze informatie is terug te vinden op de website van de hogeschool of universiteit.
Alleen als je door overmacht niet in staat bent geweest om je plaats tijdig te accepteren, kun je een bezwaarschrift indienen bij de hogeschool of universiteit die de opleiding aanbiedt. Neem hiervoor altijd contact op met de betreffende instelling.
In principe kan dat niet meer, maar als je door overmacht niet in staat bent geweest om je tijdig aan te melden, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de hogeschool of universiteit die de opleiding van jouw keuze aanbiedt. Zij bepalen wat de verdere mogelijkheden zijn.
Ben je niet geplaatst en ben je het niet eens met je rangnummer en heb je naar jouw mening heel goede argumenten waarom je een beter rangnummer zou moeten krijgen? Dan heb je het recht om bezwaar tegen het besluit van de opleiding te maken. Doe dit altijd zo spoedig mogelijk. Kijk op de website van de onderwijsinstelling voor de procedure.