Uitslag selectie bij numerus fixus

Op 15 april worden de rangnummers van de numerus fixus-opleidingen bekend gemaakt. Lees meer over wat je kunt verwachten.

Hoe werken de rangnummers?

Bij een opleiding met een numerus fixus maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst. Hoe die ranglijst wordt samengesteld hangt af van welke manier er is gekozen manier om de opleidingsplaatsen te verdelen bij de selectieprocedure.

Iedereen die heeft meegedaan aan de selectieprocedure krijgt een rangnummer toegestuurd. Dit nummer geeft aan waar je op de ranglijst staat. Heb je rangnummer 1? Dan sta je helemaal bovenaan de lijst. Hoe hoger je rangnummer, hoe lager je plaats op de ranglijst.

Wanneer krijg je een opleidingsplaats aangeboden?

Wanneer je hebt deelgenomen aan de selectieprocedure van een opleiding met een numerus fixus dan ontvang je op 15 april een e-mail van Studielink met daarin je rangnummer. Dit rangnummer bepaalt of je een plaats aangeboden krijgt voor de opleiding. Valt je rangnummer binnen het aantal beschikbare plaatsen? Dan krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding.

Belangrijk om te weten: krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding onderneem dan snel actie! Je moet de aangeboden plaats namelijk binnen twee weken accepteren in Studielink. Doe je dit niet, dan wordt jouw plaats aangeboden aan de volgende op de ranglijst.

Aangemeld bij twee opleidingen en één plaats aangeboden gekregen?

Als je je hebt aangemeld bij twee opleidingen en maar één plaats krijgt aangeboden, dan kun je het volgende doen:

  • één plaats accepteren en een plaats afwachten
  • één plaats accepteren en een verzoek tot inschrijving annuleren
  • één plaats weigeren en een plaats afwachten

Bij de veelgestelde vragen over numerus fixus en in het stappenplan van Studielink lees je meer over deze opties.

Aangemeld bij twee opleidingen en twee plaatsen aangeboden gekregen?

Je kunt maar voor één opleiding een plaats accepteren. Krijg je voor twee opleidingen een plaats aangeboden? Dan kun je het volgende doen:

  • één plaats accepteren en één weigeren
  • twee plaatsen weigeren

Maak in ieder geval binnen 2 weken je keuze, anders wordt je plaats automatisch geweigerd en aan de volgende op de ranglijst aangeboden. Studielink heeft een handig stappenplan waarin staat hoe het accepteren, weigeren of afwachten van een plaats bij twee fixusverzoeken werkt.

Wat kun je doen als je geen opleidingsplaats krijgt aangeboden?

Krijg je op 15 april niet direct een plaats aangeboden dan kan het kan wel zijn dat er later alsnog een plek vrij komt. Op het moment dat iemand zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor zijn (eind)examen, dan komt deze plek vrij voor de volgende persoon op de ranglijst. Als je alsnog een plaats krijgt aangeboden dan stuurt Studielink je een bericht. Hou daarom je e-mail en je account in Studielink in de gaten. Je moet je aangeboden plaats binnen twee weken accepteren.

Tip: schrijf je voor de zekerheid voor 1 mei ook in voor een opleiding zonder selectie. In het opleidingenoverzicht vind je een overzicht van alle opleidingen.

Wel of niet deelnemen aan de studiekeuzecheck/matching?

Wanneer je hebt deelgenomen aan de selectie en een plaats aangeboden hebt gekregen, dan biedt de hogeschool of universiteit meestal geen studiekeuzecheck of matching meer aan. De selectieprocedure heeft deze vervangen.

Heb je geen plaats aangeboden gekregen en meld je je hierna aan voor een opleiding met vrije instroom? Dan heb je bij die opleiding wel recht op een studiekeuzecheck. De opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Meer weten?

Heb je een vraag en het antwoord niet hier gevonden? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen over numerus fixus.

Lees meer over numerus fixus

Welke opleidingen hebben numerus fixus?

Benieuwd welke opleidingen een numerus fixus hebben?

Bekijk het overzicht

Aanmelden

Er gelden andere regels en voorwaarden bij het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.

Lees waar je rekening mee moet houden

De selectieprocedure

Hoe ziet de selectieprocedure eruit? Wat is belangrijk?

Lees meer over de selectieprocedure

Stappenplan

Studielink heeft een stappenplan gemaakt met daarin alle stappen van aanmelden tot de start van de opleiding.

Bekijk het stappenplan