Uitslag selectie bij numerus fixus

Bekendmaking op 15 april via Studielink

Wanneer je hebt deelgenomen aan de selectieprocedure, ontvang je op 15 april een e-mail van Studielink met daarin je rangnummer. Dit rangnummer bepaalt of je een plaats aangeboden krijgt voor de opleiding.

De rangnummers

De hogeschool of universiteit maakt op basis van de selectieprocedure een ranglijst van iedereen die zich heeft aangemeld. Denkt de onderwijsinstelling dat je goed bij de opleiding past? Dan krijg je een rangnummer hoog op de lijst. Hoe minder goed je bij de opleiding past, hoe lager je op de lijst komt te staan.

Accepteer je aangeboden plaats binnen 2 weken

Valt je rangnummer binnen het aantal beschikbare plaatsen? Dan krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding. Deze plaats moet je binnen 2 weken in Studielink accepteren. Doe je dit niet, dan wordt jouw plaats aangeboden aan de volgende op de ranglijst.

Geen plaats aangeboden gekregen?

Krijg je niet direct een plaats aangeboden? Dan kan dit later alsnog gebeuren. Steeds wanneer iemand zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor zijn (eind)examen, dan krijgt de volgende persoon op de ranglijst die plaats aangeboden. Je kunt dus na 15 april alsnog een plaats aangeboden krijgen. Studielink stuurt je dan een bericht. Hou daarom je e-mail en je account in Studielink in de gaten. Je moet je aangeboden plaats binnen 2 weken accepteren. Schrijf je voor de zekerheid voor 1 mei ook in voor een opleiding met vrije instroom. In het opleidingenoverzicht vind je een overzicht van alle opleidingen.

Aangemeld bij twee opleidingen en maar één plaats aangeboden gekregen?

Als je je hebt aangemeld bij twee opleidingen en maar één plaats krijgt aangeboden, dan kun je het volgende doen:

  • één plaats accepteren en een plaats afwachten
  • één plaats accepteren en een verzoek tot inschrijving annuleren
  • één plaats weigeren en een plaats afwachten

Lees bij de veelgestelde vragen meer over deze opties of kijk in het stappenplan van Studielink.

Aangemeld bij twee opleidingen en twee plaatsen aangeboden gekregen?

Je kunt maar voor één opleiding een plaats accepteren. Krijg je voor twee opleidingen een plaats aangeboden? Dan kun je het volgende doen:

  • één plaats accepteren en één weigeren
  • twee plaatsen weigeren

Maak in ieder geval binnen 2 weken je keuze, anders wordt je plaats automatisch geweigerd en aan de volgende op de ranglijst aangeboden. Studielink heeft een handig stappenplan waarin staat hoe het accepteren, weigeren of afwachten van een plaats bij twee fixusverzoeken werkt.

Wel of niet deelnemen aan de studiekeuzecheck/matching?

Wanneer je hebt deelgenomen aan de selectie en een plaats aangeboden hebt gekregen, dan biedt de hogeschool of universiteit geen studiekeuzecheck of matching meer aan. De selectieprocedure heeft deze vervangen. Heb je geen plaats aangeboden gekregen en meld je je hierna aan voor een opleiding met vrije instroom? Dan heb je bij die opleiding wel recht op een studiekeuzecheck. De opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Heb je een vraag en het antwoord niet hier gevonden? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen over numerus fixus.

Lees meer over numerus fixus

Welke opleidingen hebben numerus fixus?

Benieuwd welke opleidingen een numerus fixus hebben?

Bekijk het overzicht

Aanmelden

Er gelden andere regels en voorwaarden bij het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.

Lees waar je rekening mee moet houden

De selectieprocedure

Hoe ziet de selectieprocedure eruit? Wat is belangrijk?

Lees meer over de selectieprocedure

Stappenplan

Studielink heeft een stappenplan gemaakt met daarin alle stappen van aanmelden tot de start van de opleiding.

Bekijk het stappenplan