Selectieprocedure opleidingen met numerus fixus

Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Dit betekent dat de selectie voor twee vergelijkbare opleidingen kan verschillen per hogeschool of universiteit. Daarom wordt het ook wel decentrale selectie genoemd.

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

Opleidingen met een numerus fixus kunnen kiezen uit drie verschillende manieren om de beschikbare opleidingsplaatsen te verdelen:

  • selectie op basis van kwalitatieve selectiecriteria: de opleiding maakt dan een selectie op basis van minimaal twee kwalitatieve criteria. Soms moet je een motivatiebrief schrijven, op gesprek komen of een test maken. Er wordt dus naar meer dan alleen je cijferlijst van de middelbare school gekeken.

  • selectie op basis van loting: bij deze vorm van loting heeft iedereen die zich op tijd heeft aangemeld een gelijke kans om ingeloot te worden voor een van de beschikbare opleidingsplaatsen.

  • combinatie van selectie kwalitatieve selectiecriteria en loting: hierbij kan een opleiding ervoor kiezen om minimaal twee criteria in te stellen die meetellen voor je kansen tijdens een loting of bijvoorbeeld om een deel van de opleidingsplaatsen te verdelen op basis van een selectieprocedure met minimaal twee criteria en voor de overgebleven plaatsen te loten onder alle aanmeldingen.

De hogeschool of universiteit geeft op de eigen website meer informatie over wat je kunt verwachten bij de selectieprocedure. Wanneer je via Studiekeuze123.nl/opleidingen de opleiding opzoekt, vind je op de opleidingspagina een link naar de eigen website van de onderwijsinstelling.

Minder aanmeldingen dan plaatsen?

Wanneer minder studenten zich aanmelden dan het aantal beschikbare plaatsen? Dan is er geen selectie nodig. Alle studenten die aan de toelatingseisen voldoen, krijgen op 15 april een plaats aangeboden voor de opleiding. Je moet de aangeboden plaats dan wel binnen 2 weken accepteren.

Uitslag op 15 april

Op 15 april ontvangt iedereen die heeft deelgenomen aan de selectieprocedure een rangnummer van Studielink.

Lees meer over de uitslag van de selectie

Lees meer over numerus fixus

Welke opleidingen hebben numerus fixus?

Benieuwd welke opleidingen een numerus fixus hebben?

Bekijk het overzicht

Aanmelden

Er gelden andere regels en voorwaarden bij het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.

Lees waar je rekening mee moet houden

De uitslag

Op 15 april krijg je van Studielink je rangnummer. En dan?

Lees meer over de uitslag van de selectieprocedure

Stappenplan

Studielink heeft een stappenplan gemaakt met daarin alle stappen van aanmelden tot de start van de opleiding.

Bekijk het stappenplan