Selectieprocedure

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Daarom wordt het ook wel decentrale selectie genoemd. Soms moet je een motivatiebrief schrijven, op gesprek komen of een test maken. Er wordt dus niet alleen naar de cijfers van de middelbare school gekeken, maar ook naar je motivatie en persoonlijkheid. De hogeschool of universiteit geeft op de eigen website meer informatie over de selectieprocedure. Wanneer je via Studiekeuze123.nl/opleidingen de opleiding opzoekt, vind je op de opleidingspagina een link naar de eigen website van de onderwijsinstelling.

Minder aanmeldingen dan plaatsen?

Wanneer minder studenten zich aanmelden dan het aantal beschikbare plaatsen? Dan is er geen selectie nodig. Alle studenten die aan de toelatingseisen voldoen, krijgen op 15 april een plaats aangeboden voor de opleiding. Je moet de aangeboden plaats dan wel binnen 2 weken accepteren.

Uitslag op 15 april

Op 15 april ontvangt iedereen die heeft deelgenomen aan de selectieprocedure een rangnummer van Studielink. Lees meer over de uitslag van de selectie.

Lees meer over numerus fixus

Welke opleidingen hebben numerus fixus?

Benieuwd welke opleidingen een numerus fixus hebben?

Bekijk het overzicht

Aanmelden

Er gelden andere regels en voorwaarden bij het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.

Lees waar je rekening mee moet houden

De uitslag

Op 15 april krijg je van Studielink je rangnummer. En dan?

Lees meer over de uitslag van de selectieprocedure

Stappenplan

Studielink heeft een stappenplan gemaakt met daarin alle stappen van aanmelden tot de start van de opleiding.

Bekijk het stappenplan