Selectieprocedure

Zijn er meer aanmeldingen voor een opleiding dan plaatsen? Dan vindt er een selectie plaats.

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

Na 15 januari wordt er gekeken hoeveel aanmeldingen er zijn, Zijn dit er meer dan de beschikbare plaatsen? Dan vindt er een selectie plaats. De onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoe die selectieprocedure eruit ziet. Daarom wordt het ook wel decentrale selectie genoemd. Soms moet je een motivatiebrief schrijven, op gesprek komen of een test maken. Er wordt dus niet alleen naar de cijfers van de middelbare school gekeken, maar ook naar je motivatie en persoonlijkheid. De onderwijsinstelling geeft op de eigen website meer informatie over de selectieprocedure. Wanneer je via Studiekeuze123.nl/opleidingen de opleiding opzoekt, vind je op de opleidingspagina een link naar de eigen website van de onderwijsinstelling.

Minder aanmeldingen dan plaatsen?

Wanneer minder studenten zich aanmelden dan het aantal beschikbare plaatsen? Dan is er geen selectie nodig. Alle studenten die aan de toelatingseisen voldoen, krijgen op 15 april een plaats aangeboden voor de opleiding. Je moet de aangeboden plaats van wel binnen 2 weken accepteren.

Uitslag op 15 april

Op 15 april ontvangt iedereen die heeft deelgenomen aan de selectieprocedure een rangnummer van Studielink. Lees meer over de uitslag van de selectie.

Lees meer over aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.