Alles wat je moet weten over numerus fixusopleidingen

Blog 25 dec., 2023

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 17615 keer gelezen

Wat is een numerus fixusopleiding?

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximaal aantal beschikbare plekken, oftewel een numerus fixus. Als zich meer mensen aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, dan geldt er een selectieprocedure. Er is een aantal voorwaarden verbonden aan een aanmelding voor een fixusopleiding. Weet jij niet zeker of jouw opleiding een numerus fixus heeft? Kijk dan in onze Opleidingenvergelijker. Hier kun je filteren op ‘numerus fixus’. Of bekijk het overzicht van numerus fixusopleidingen op Studiekeuze123.nl/numerus-fixus. Hier vind je ook informatie over het aantal beschikbare plaatsen en hoe vaak je aan de selectie mee mag doen.

Wanneer moet ik me aanmelden voor een numerus fixusopleiding?

De aanmelddeadline voor een numerus fixusopleiding is 15 januari. Dit is dus eerder dan voor andere opleidingen, waarvoor je je voor 1 mei moet aanmelden. Je meldt je aan via Studielink.nl. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Let op! Zorg dat je je DigID ruim op tijd aanvraagt. Dit kan namelijk een aantal dagen duren.

Voorwaarden voor het aanmelden

Bij het aanmelden voor een numerus fixusopleiding gelden verschillende voorwaarden en regels. Zo mag je je per studiejaar maar voor maximaal 2 numerus fixusopleidingen aanmelden, al zijn er ook opleidingen waarvoor je je per studiejaar maar bij één onderwijsinstelling mag aanmelden. Daar bovenop mag je in totaal per opleiding maar 3 keer meedoen aan de selectie én zijn er ook onderwijsinstellingen waar het aantal selectiepogingen lager ligt. Pfff, ingewikkeld! Daarom vind je een overzichtelijke toelichting op de pagina Aanmelden voor een opleiding met numerus fixus.

Wat gebeurt er in de selectieprocedure?

De selectieprocedure vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Dit betekent dat de selectie voor twee vergelijkbare opleidingen kan verschillen per hogeschool of universiteit. Meer informatie over wat je kunt verwachten lees je op Studiekeuze123.nl/numerus-fixus/selectieprocedure

Wanneer krijg ik de uitslag?

Na de selectieprocedure maakt de onderwijsinstelling een ranglijst van alle deelnemers. Hoe die ranglijst wordt samengesteld hangt af van welke vorm van selectie bij de numerus fixus er is gekozen. Op 15 april ontvang je van Studielink jouw rangnummer. Sta je hoog op de lijst? Dan krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding. Deze moet je binnen 2 weken accepteren of weigeren. Accepteer je je plaats niet op tijd, of wil je de opleiding niet meer doen en weiger je hem? Dan krijgt de eerstvolgende op de ranglijst de plaats aangeboden. Wanneer je op 15 april nog geen plaats aangeboden krijgt, kan dit dus later wel nog gebeuren, omdat anderen hun plek niet accepteren. Hou daarom je e-mail en je Studielink-account goed in de gaten!

Heb je bij twee opleidingen deelgenomen aan de selectie en heb je ook twee plaatsen aangeboden gekregen? Of heb je maar één plaats aangeboden gekregen, maar wil je eigenlijk liever de andere opleiding doen? Op de pagina De uitslag van de selectie leggen we uit wat je opties zijn.

Stappenplan

Alle stappen en belangrijkste deadlines nog eens op een rij? Bekijk dan ons Stappenplan numerus fixus.

Nog meer vragen?

Heb je nog meer vragen over de numerus fixus? Bekijk dan onze numerus fixuspagina. Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen. Succes!

Categorieën
Delen via: