Aangemeld voor een studie... wat is nu belangrijk om te doen?

Blog 1 mei, 2024

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 4 min · 4771 keer gelezen

Adem in, adem uit. Je hebt zojuist een belangrijke stap in je leven gezet door je aan te melden voor een studie aan een hogeschool of universiteit. Maar voordat je met een gerust hart van start kunt gaan, zijn er nog een paar belangrijke zaken die je moet regelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

1. Neem deel aan de studiekeuzecheck

Om er zeker van te zijn dat de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past, neem je deel aan de studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. De check wordt georganiseerd door de opleiding. Het kan een online test zijn, een proefcollege of een gesprek. Na de studiekeuzecheck krijg je van de onderwijsinstelling een advies. Denken ze dat de opleiding bij je past, of kun je toch beter nog op zoek gaan naar een andere opleiding? Het advies is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je starten. Maar het is dan wel goed om je af te vragen of je echt aan de opleiding wil beginnen. Bij veel opleidingen is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Heb je je voor 1 mei aangemeld? Dan heb je sowieso recht op een studiekeuzecheck.

Lees alles over de studiekeuzecheck

2. Ga alvast een dagje op pad

Het is goed om alvast de route naar je hogeschool of universiteit uit te stippelen. Moet je de metro pakken? Kun je het lopend af? Of blijkt die pond waar je op moet wachten maar één keer in het half uur te gaan? Check het van tevoren goed. Zo kom je niet al op je eerste dag te laat en weet je in een mum van tijd de handigste route. Probeer de route uit en maak er meteen een gezellig dagje uit van. Neem een vriend of vriendin mee en leer de stad waar je gaat studeren alvast een beetje kennen. Bekijk wat er te doen is of zoek naar leuk restaurantjes of kroegen. Dan kun je jouw nieuwe studiegenoten na je eerste lesdag meteen uitnodigingen voor de leukste terrasjes in de buurt!

3. Neem de tijd om je geldzaken te regelen

Als je gaat studeren, komt er een hoop op je af. Ook financiële dingen. Hoeveel gaat studeren je kosten? Blijf je thuis wonen of ga je op kamers? Ga je nieuwe boeken aanschaffen of ga je op zoek naar tweedehandsjes? Heb je tijd voor een bijbaan of moet je lenen? Heb je recht op een aanvullende beurs en hoe hoog is die dan? Neem de tijd om al deze kosten op een rijtje te zetten. Zo kun je goede keuzes maken.

De studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Op hun website vind je alle informatie over studiefinanciering en hoe je het aanvraagt. Ze hebben ook een rekentool waarmee je de hoogte van je studiefinanciering kunt bereken. De tool laat ook zien hoeveel je na je studie moet aflossen. Dit lijkt nog ver weg, maar het is goed om hier al rekening mee te houden. Op dit moment is de rente op de studieschuld 0%. Daarom denken veel studenten dat lenen bij DUO gratis is. Maar de rente wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Volgend jaar gaat deze waarschijnlijk omhoog. Dan kost het dus geld om geld te lenen. Daarnaast kan een studieschuld later in je leven gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je een huis wil kopen.

Meer informatie over het regelen van je geldzaken lees je in de gastblog van het Nibud: Studeren = Je geldzaken regelen

4. Begin al met zoeken naar een kamer

Ga je op kamers wonen? Begin dan alvast met het zoeken naar een kamer. In veel (studenten)steden is er een woningtekort. Dus het kan even duren voor je een kamer gevonden hebt.

Meer informatie over op kamers gaan, lees je in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

5. Houd Studielink in de gaten

Je hebt je in Studielink aangemeld voor je nieuwe opleiding. Maar ook na je aanmelding is het belangrijk om Studielink in de gaten te houden. Je kunt berichten ontvangen. Ook kun je meldingen krijgen van openstaande to-do's. Bijvoorbeeld extra dingen die je moet regelen rond je collegegeld.

Toch geen goed gevoel? Wissel dan van studiekeuze

Heb je toch geen goed gevoeld over je studiekeuze, bijvoorbeeld nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan? Geen paniek. De studiekeuzecheck is er natuurlijk om te checken of je een passende studiekeuze hebt gemaakt. Heb je dat voor je gevoel niet gedaan? Wissel dan van studiekeuze. Dit kun je doen tot de start van het collegejaar op 1 september. Omdat je je vóór 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding in het hoger onderwijs, mag de nieuwe opleiding je niet weigeren. De opleiding mag wél deelname aan een studiekeuzecheck verplichten. Dit is vlak voor de start van het collegejaar niet meer altijd mogelijk. Wacht daarom niet te lang met het maken van je definitieve keuze.

Categorieën
Delen via: