Hoe moet ik mij aanmelden?

Hoe moet ik mij aanmelden?

Als je wilt gaan studeren in het hoger onderwijs, dan moet je je uiterlijk 1 mei aanmelden bij de opleiding van jouw keuze. Voor opleidingen met numerus fixus geldt zelfs de aanmelddeadline van uiterlijk 15 januari.

Belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de aanmelding:

 • Vraag een DigiD aan
  Wil je je aanmelden voor een opleiding? Dan heb je een persoonlijke DigiD met sms-functie nodig. Het duurt even voordat deze binnen is, dus vraag de DigiD op tijd aan: digid.nl.
 • Schrijf je uiterlijk 15 januari in voor een fixusopleiding
  Met je DigiD schrijf je je in voor de opleiding via studielink.nl. Vervolgens vindt de selectieprocedure plaats. Op 15 april krijg je jouw rangnummer te horen en weet je daarna of je een plaats aangeboden krijgt. Lees alles over selectie.
 • Schrijf je uiterlijk 1 mei in
  Met je DigiD schrijf je je in voor een opleiding via studielink.nl. Jouw gegevens worden automatisch verzonden naar de hogeschool of universiteit en aan DUO. Als je aanmelding binnen is op uiterlijk 1 mei dan heb je het recht om je studiekeuze te veranderen. Je mag je tot 1 september nog voor een andere studie inschrijven. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan, dan kan een onderwijsinstelling besluiten om je niet toe te laten.
 • Vraag studiefinanciering aan
  Vanaf het studiejaar 2015-2016 bestaat het leenstelsel (het studievoorschot). Dit betekent dat je kunt gaan lenen van de overheid tegen gunstige voorwaarden. Bij deze studiefinanciering kun je ook het studentenreisproduct aanvragen voor (gedeeltelijk) gratis reizen met het openbaar vervoer. Studiefinanciering aanvragen doe je via duo.nl.
 • Doe een studiekeuzecheck
  Na je aanmelding nodigt de onderwijsinstelling je uit voor de studiekeuzecheck. Hiermee kijk je of de studie bij je past. De studiekeuzecheck heeft verschillende vormen: bij de ene opleiding ga je een dagje meelopen, bij de andere vul je een digitale vragenlijst in. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Pluspunt: jij checkt meteen of de studie interessant en leuk is. Lees meer over de studiekeuzecheck. Als je deel hebt genomen aan de selectieprocedure van een fixusopleiding heb je geen studiekeuzecheck.

Stappenplan inschrijven bij Studielink

Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin je wordt uitgelegd  hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens inschrijft voor een fixusopleiding of een andere studie zonder selectie.

Andere belangrijke zaken bij het aanmelden:

 • Veranderen van studiekeuze voor 1 september: Als je je uiterlijk op 1 mei voor het eerst hebt aangemeld, dan kun je nog tot 1 september van studiekeuze veranderen. Je behoudt dan je toelatingsrecht. Heb je je pas ná 1 mei voor het eerst aangemeld, dan kun je door de opleiding worden geweigerd.
 • Toelatingseisen pabo: Sinds het studiejaar 2015-2016 gelden toelatingseisen voor de pabo (lerarenopleiding basisonderwijs). Lees meer over deze toelatingseisen
 • Je mag je voor maximaal 4 studies aanmelden in Studielink
0 opleidingenopleiding vergelijken