Zijn er tips voor ouders?

Ouders zijn voor hun kinderen vooral een coach en ondersteuner tijdens het studiekeuzeproces. Wat zijn handige tips om deze rol goed te vervullen?

Alvast wat informatie opzoeken

Om je ondersteunende rol bij de studiekeuze te benutten, is het handig om wat voorwerk te doen. Bekijk op Studiekeuze123.nl de pagina voor ouders van studiekiezers. Ook in de studiekeuzechecklist staat een handig overzicht van alle tools en functionaliteiten op Studiekeuze123.

Zorg voor een gelijkwaardige verstandhouding

Door vragen te stellen, situaties te schetsen en geen oordelen te vormen, kan je kind zelf aan de slag met de studiekeuze. Een meer gelijkwaardige gesprekssfeer zorgt voor ruimte en kan activerend werken. Een complimentje over hoe je kind in het zoekproces staat, kan het zelfvertrouwen versterken. Het kan ook helpen om duidelijk te maken dat je ervoor open staat hierbij te helpen. Zo nodig je je kind uit om het gesprek hierover aan te gaan.

Samen een plan van aanpak maken

De studiekeuze kan overweldigend zijn en als stressvol worden ervaren. Onze tip is daarom: deel dit op in fases. Fase 1 is ontdekken van de mogelijkheden, eigen interesses en wensen. Fase 2 is het vergelijken van deze mogelijkheden, dus opleidingen vergelijken, open dagen bezoeken en indrukken vergelijken, onderwijsinstellingen vergelijken en bijvoorbeeld studiesteden vergelijken. Tot slot is fase 3 het kiezen van een opleiding en de praktische zaken regelen zoals het aanmelden. Je kunt hier een ondersteunende rol in te spelen door dit met je kind te bespreken en te voorkomen dat je kind alles tegelijk probeert te doen. Natuurlijk blijft het een eigen keuze en doorloopt je kind dit proces zelf, maar deze ondersteuning bij het maken van een plan van aanpak, kan heel waardevol zijn.

Digitaal stappenplan

Je kind kan stapsgewijs een studiekeuze maken in de digitale omgeving MijnStudiekeuze. In deze omgeving is de mogelijkheid opgenomen om de voortgang te delen met ouders (of een decaan of mentor op school). In dit stappenplan is het praten over de studiekeuze met ouders (of andere volwassenen) ook opgenomen. Je kunt je kind hierop attenderen en ook benoemen dat je graag wil helpen.

Studiekeuzetesten

Het is voor jongeren niet altijd makkelijk om naar zichzelf te kijken. Een test kan uitkomst bieden. Op Studiekeuze123.nl staan verschillende testen (interessetest, orientatiemeter en een persoonlijkheidsmeter). Je kunt voorstellen dat je kind een van deze testen doet en samen het gesprek aangaan over de uitslag van deze test. Wat zegt deze uitslag? Herken jij je kind hierin/herkent je kind zichzelf hierin? Breng zo samen in kaart welke interesses of persoonlijkheidskenmerken van belang kunnen zijn in de studiekeuze.

Stel vragen, praat met elkaar

Als ouder heb je vast wel een idee waar de kwaliteiten en interesses van je kind liggen. Misschien heb je ook al een idee van wat bij je kind past. Maar, heeft je kind dat al helder voor ogen en zitten jullie hierin op één lijn? Belangrijk is om iemand dat zelf te laten ontdekken. Je kunt hierin ondersteunen door het gesprek hierover aan te gaan vragen voor te leggen als:

  • Wat vind je leuk: in je vrije tijd en op school?
  • Waar ben je goed en minder goed in?
  • Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een opleiding?
  • Hoe kun je hierachter komen (deze vraag kun je stellen als je kind het niet weet)?
  • Heb je liever les in een grote groep of in een kleine groep?
  • Werk je liever alleen of samen?
  • Zou je thuis willen wonen of op kamers willen gaan?
  • Waar kijk je naar uit als je aan studeren denkt? Waarom?
  • Waar zie je tegenop als je aan studeren denkt? Waarom?

Open dagen

Open dagen geven de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende opleidingen en de sfeer te proeven van een onderwijsinstelling. Er zijn zowel online open dagen als op locatie. In de Open dagen kalender vindt je een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten. Veel onderwijsinstellingen bieden ook activiteiten speciaal voor ouders aan. Je kunt soms als ouder mee naar een algemene open dag. Bij de verdiepende open dagen zoals proefstuderen of meelopen, is dit minder gebruikelijk.

Blijf op de hoogte

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg van de weblog Studiekeuzekind organiseert geregeld webinars voor ouders. En onze eigen Facebookpagina is ook speciaal voor ouders van studiekiezers. We delen er geregeld filmpjes waarin we vragen van ouders beantwoorden, tips of nieuwsberichten.