Tips voor ouders

Je wilt je kind ondersteunen in het studiekeuzeproces. Maar hoe doe je dat? Studiekeuze123.nl heeft een aantal tips!

Zoek alvast informatie op

Om je kind te ondersteunen, is het handig om wat voorwerk te doen. Lees de verschillende artikelen op de pagina Mijn kind begeleiden en bekijk welke informatie je op Studiekeuze123.nl kunt vinden. Ook hebben we een e-zine speciaal voor ouders. In dit online magazine wordt belangrijke informatie gegeven over de studiekeuze van je kind. Daarnaast hebben we een handige checklist die een overzicht geeft van alle informatie en tools op Studiekeuze123.nl.


Het kiezen van een studie kan best overweldigend zijn. Benieuwd naar wat jij kunt doen om je kind hier zo goed mogelijk bij te ondersteunen? Beluister de Studiekeuzepodcast: hoe help je je kind met de studiekeuze? op Spotify.

Praat met elkaar en stel vragen

Ga het gesprek aan met je kind. Als ouder heb je vast al een beeld bij de kwaliteiten van je kind en waar de interesses liggen. Het is belangrijk dat je kind dit ook zelf ontdekt. Het stellen van vragen kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld:

 • Wat vind je leuk in je vrije tijd en op school?
 • Waar ben je goed en waar ben je minder goed in?
 • Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een opleiding?
 • Als je dat nog niet weet, hoe kun je hier dan achter komen?
 • Heb je liever les in een grote of een kleine groep?
 • Werk je liever samen of alleen?
 • Wil je thuis blijven wonen of op kamers gaan?
 • Waar kijk je naar uit als je aan studeren denkt? Waarom?
 • Waar zie je tegenop als je aan studeren denkt? Waarom?

Heb een open houding

Als ouder heb je misschien al een idee van wat er bij je kind past. Maar probeer in het gesprek een open houding te hebben. Ga het gesprek aan en geeft context bij informatie, bijvoorbeeld over de arbeidsmarkt. Probeer dit zonder oordeel en zonder sturing te doen. Stimuleer je kind om zelf aan de slag te gaan met de studiekeuze en zelf tot een keuze te komen. Geef het de ruimte. Geef je kind zelfvertrouwen in het proces en laat zien dat het bij jou terecht kan met vragen.

Laat je kind een studiekeuzetest maken en bespreek de uitslag

Het is voor jongeren niet altijd makkelijk om naar zichzelf te kijken. Hier kan een studiekeuzetest bij helpen. Op Studiekeuze123.nl bieden we twee studiekeuzetesten: een interessetest en een persoonlijkheidsmeter. Heeft je kind een test gedaan? Bespreek dan samen de uitslag. Herkent jouw kind zichzelf in de uitslag? En herken jij je kind erin? Door het gesprek aan te gaan, krijgt je kind een nog beter beeld van zichzelf. Dit vormt een goede basis voor het studiekeuzeproces.

Maak samen een plan van aanpak

Het kiezen van een studie kan een overweldigend proces zijn. Het voelt groot, alsof je de keuze van je leven maakt. En er is zoveel keuze in opleidingen. Probeer het kleiner te maken voor je kind. Deel de studiekeuze op in fases. Op Studiekeuze123.nl houden we drie fases aan:

 • Fase 1: Ontdekken
 • Fase 2: Vergelijken
 • Fase 3: Kiezen

Bij elke fase horen verschillende taken en oefeningen die je kunt doen. Hiervoor kan je kind de checklist gebruiken of een gratis persoonlijk MijnStudiekeuze-account aanmaken. Hierin wordt je kind stap voor stap meegenomen door het studiekeuzeproces. Door samen een plan van aanpak te maken, kun je voorkomen dat je kind alles tegelijkertijd probeert te doen.

Bezoek samen open dagen

Op een open dag kan je kind kennismaken met verschillende opleidingen en de sfeer proeven van een hogeschool of universiteit. Er zijn zowel online open dagen als open dagen op locatie. In de Open dagen kalender vindt je een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten. Soms kun je als ouder mee naar een algemene open dag. Ook zijn er onderwijsinstellingen die activiteiten speciaal voor ouders aanbieden. Naast open dagen heb je ook verdiepende voorlichtingsactiviteiten zoals proefstuderen en meelopen. Hier gaan ouders meestal niet mee naartoe. Lees meer over de verschillende voorlichtingsactiviteiten.

Blijf op de hoogte

Er is veel informatie specifiek voor ouders van studiekiezers. Zo heeft oudervoorlichter Hermien Miltenburg de weblog Studiekeuzekind. Zij organiseert geregeld webinars voor ouders. Ook heb je Ouders & Onderwijs. Deze organisatie is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Daarnaast hebben wij zelf een Facebook-pagina waarop wij ons richting aan ouders van studiekiezers. We delen er geregeld nieuwsberichten, tips en filmpjes waarin we vragen van ouders beantwoorden.

Lees meer

Wat biedt Studiekeuze123.nl?

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123.nl te bieden heeft

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Maar waar moet je aan denken?

Lees met welke kosten je rekening moet houden

Hoe werkt het aanmelden?

Je kind heeft een keuze gemaakt. Dan kan het zich aanmelden!

Lees hoe je kind zich aanmeldt voor een opleiding