De uitslag van de selectie

Praktische studiezaken

Bekendmaking op 15 april via Studielink

Je kon je tot en met 15 januari jl. aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus. Op 15 april ontving je een rangnummer via Studielink. Indien dit rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt, krijg je een plaats aangeboden. Je moet de aangeboden plaats binnen twee weken nadat je het bericht hebt ontvangen accepteren via Studielink anders komt de plaats te vervallen. Studielink legt in een stappenplan uit hoe dit werkt.

De rangnummers

Op basis van de selectie, maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst van alle deelnemers. Op 15 april worden deze rangnummers via Studielink doorgegeven aan alle mensen die aan een selectieprocedure hebben meegedaan. Als het rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt, krijg je een plaats aangeboden. De hoogte van het rangnummer bepaalt dus of je direct een plaats aangeboden krijgt en in hoeverre je kans maakt op een plek als mensen met een lager rangnummer een plek weigeren.

Alsnog een plaats na 15 april

Telkens als een student een plaats weigert, niet tijdig accepteert of zakt voor zijn (eind)examens, dan krijgt de student met het eerstvolgende rangnummer een plaats aangeboden. Doordat studenten hun plaats kunnen weigeren, niet tijdig accepteren of zakken voor hun (eind)examen, worden tussen 15 april en voor 1 september ook nog plaatsen aangeboden. Je kunt dus na 15 april alsnog een plaats aangeboden krijgen. Via Studielink krijg je bericht zodra je een plaats aangeboden hebt gekregen. Hou daarom na het bekendmaken van de rangnummers je e-mail en je Studielinkaccount in de gaten. Krijg je alsnog een plaats aangeboden? Accepteer (of weiger) deze dan meteen.

Aangemeld bij twee opleidingen?

Studielink legt na bekendmaking van de rangnummers uit wat je kunt doen als je twee verzoeken hebt ingediend en twee plekken aangeboden hebt gekregen of als je twee verzoeken hebt ingediend een een plaats aangeboden hebt gekregen (terwijl je misschien liever een plek bij de andere opleiding had gehad).

Wel/niet deelnemen studiekeuzecheck/matching?

Als je je hebt aangemeld voor een opleiding met een numerus fixus, hebt deelgenomen aan de selectie en een plaats aangeboden hebt gekregen, dan biedt de instelling geen studiekeuzecheck of matching meer aan. De selectie vervangt deze studiekeuzecheck als het ware. Als je geen plek aangeboden hebt gekregen, dan heb je wel recht op een studiekeuzecheck waar je je voor aanmeldt en kan een opleiding deelname ook verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Geen plek aangeboden?

Als je geen plek hebt ontvangen, kun je je voor 1 mei aanmelden voor een andere opleiding.

Meer informatie?

Lees meer over numerus fixus en selectie.

Heb jij een vraag en vind je jouw antwoord niet hier? Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over numerus fixus.

0 opleidingenopleiding vergelijken