Een associate degree, wat is dat?

Blog 25 aug., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 1932 keer gelezen

Wil je doorleren? Of werk je en wil je meer leren over je beroep? Maar vind je een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang duren? Dan is een associate degree misschien wel iets voor jou! Wat is een associate degree precies? We leggen het uit in deze blog!

Wat is een associate degree?

Een associate degree (Ad) is een hbo-opleiding die twee jaar duurt. De opleiding is erg praktijkgericht. Het niveau is NLQF 5. Het ligt daarmee tussen mbo-4 (NLQF 4) en een hbo-bachelor (NLQF 6). Bij een associate degree leer je de theorie en ga je er direct mee aan de slag in de praktijk. Je wordt opgeleid tot een specifiek beroep. Sommige hogescholen hebben een samenwerking met het bedrijfsleven. Je voert dan tijdens je associate degree opdrachten uit bij bedrijven in de buurt.

Wat kun je ermee?

Heb je een associate degree afgerond? Dan kun je solliciteren op banen met een niveau tussen mbo-4 en hbo. Voor werkgevers is dat interessant, omdat je de praktijkervaring van een mbo-opleiding hebt, maar ook de theorie van een hbo-opleiding. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren. Vaak kun je een hbo-bachelor verkort afronden. Je kunt met je associate degree namelijk vrijstellingen krijgen bij een hbo-bachelor!

Voor wie is een associate degree interessant?

Een associate degree duurt minder lang dan een hbo-bachelor. Dat is natuurlijk superhandig! Maar een associate degree is extra interessant wanneer je:

  • door wil leren maar een vierjarige opleiding te lang vindt;
  • werkt op mbo-4- of havo-niveau en je graag meer wil leren over je beroep;
  • een havo- of vwo-diploma hebt en (nog) geen vierjarige hbo-bacheloropleiding wilt volgen.

 Wil je weten of er een associate degree is die je interessant vindt? Bekijk alle associate degrees in ons opleidingenoverzicht!

Toelatingseisen

Om aan een associate degree te kunnen starten, heb je een mbo-4-, havo- of vwo-diploma nodig. Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kun je soms een toelatingsonderzoek doen. Er zijn verschillende soorten toelatingseisen. In het artikel Toelatingseisen lees je hier meer over.

Collegegeld

Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Welk collegegeld je moet betalen, hangt af van jouw situatie. Heb je eerder al een opleiding in het hoger onderwijs afgerond? Was dit een particuliere of bekostigde opleiding? Ga je een opleiding in de gezondheidszorg of het onderwijs doen? Dit is allemaal van invloed. Lees meer over het collegegeld voor een associate degree.

Studiefinanciering

Om je te helpen met het betalen van het collegegeld en andere studiekosten, kun je studiefinanciering aanvragen. Dit geldt ook voor associate degrees. De studiefinanciering bestaat uit 4 onderdelen:

  • Lening
  • Studentenreisproduct (OV-studentenkaart)
  • Aanvullende beurs
  • Collegegeldkrediet

Waar je recht op hebt, hangt van een aantal dingen af. Zo heb je alleen recht op studiefinanciering als je een voltijd of duale associate degree volgt. Ook mag je niet ouder dan 30 jaar zijn op het moment dat de studiefinanciering ingaat. De studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Op DUO.nl vind je alle informatie over de voorwaarden en hoe je het aanvraagt. Ze hebben ook een rekentool waarmee je de hoogte van je studiefinanciering kunt berekenen. De tool laat ook zien hoeveel je na je studie moet aflossen. Dit lijkt nog ver weg, maar het is goed om hier al rekening mee te houden.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op onze pagina over associate degrees!

Categorieën
Delen via: