Opleidingen vergelijken, hoe werkt dat?

Blog 11 apr., 2022

leestijd 4 min · 8140 keer gelezen

Je hebt een aantal opleidingen gevonden die je interessant vindt. Het vergelijken van deze opleidingen kan je helpen bij het maken van je studiekeuze. Maar hoe vergelijk je nou? We leggen het uit!

Bedenk als eerste wat voor jou belangrijk is als je gaat studeren. Is dat de inhoud van de opleiding? De stad? De onderwijsinstelling? De sfeer van de opleiding? Hoe tevreden de huidige studenten zijn met de opleiding? Dit zijn allemaal punten waarop je kunt vergelijken. Weet je nog niet wat je belangrijk vindt? Geen paniek! Dat kan ook best lastig zijn. Praat er eens over met je vrienden, familie, mentor of decaan. Samen kun je tot nieuwe inzichten komen.

Appels met peren of appels met appels?

Je kunt opleidingen uit dezelfde richting met elkaar vergelijken of juist totaal verschillende opleidingen. Dit pak je allebei op een andere manier aan. Bij opleidingen uit dezelfde richting kun je kijken naar de afstudeerrichtingen en keuzemogelijkheden binnen de opleiding. Welke vakken worden er gegeven? Moet je bij de ene opleiding meer stage lopen dan bij de andere?

Bij totaal verschillende opleidingen kijk je naar andere dingen. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt na afstuderen? Is het een grote of een kleine opleiding? Hoeveel eerstejaarsstudenten zijn er?

En waar vind je deze informatie dan? Nou, veel vind je bij ons op Studiekeuze123.nl!

De opleidingspagina

Via Studiekeuze123.nl/opleidingen zoek je naar opleidingen die je interessant vindt. Is dit een lange lijst? Dan kun je ook filters instellen. Bijvoorbeeld het profiel dat je nu volgt, op welk niveau je wil studeren of de stad waar je naartoe wil.

Vervolgens vind je op de opleidingspagina heel veel informatie. Op alle opleidingspagina's is de informatie in dezelfde kopjes opgedeeld. Daardoor kun je deze informatie goed met elkaar vergelijken. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

  • Over de opleiding: Waar gaat de opleiding over?
  • Keuzes binnen de opleiding: Welke afstudeerrichtingen zijn er?
  • Tijdens de opleiding: Hoeveel eerstejaars studenten zijn er en hoeveel procent stroomt door naar het tweede jaar?
  • Tevredenheid : Hoe tevreden zijn de huidige studenten over de opleiding?
  • Na afstuderen: Wat is het bruto startsalaris en welke beroepen worden het meest gekozen?

De opleidingenvergelijker

Via Studiekeuze123.nl/vergelijk kun je verschillende cijfers over de opleiding heel makkelijk naast elkaar zien. Dit doe je door op de opleidingspagina of in het opleidingenoverzicht te kiezen voor de knop 'Vergelijk'. Heb je 2 of meer opleidingen aangevinkt? Dan kun je gaan vergelijken. Boven in de menubalk zie je hoeveel opleidingen je hebt geselecteerd.

In de vergelijker zie je hoe tevreden de huidige studenten zijn over verschillende onderdelen van de opleiding. Ook vind je er cijfers over het aantal eerstejaars, de doorstroomcijfers, het bindend studieadvies en de taal van de opleiding. Daarnaast vind je er informatie over wat afgestudeerden 1,5 jaar na het afstuderen van de opleiding vinden. Zouden ze de opleiding opnieuw kiezen? Wat voor jou belangrijk is, kun je vastpinnen. Zo blijft dit bovenaan in het scherm vaststaan.

Ben je hierna wel even klaar met vergelijken? Maak dan een MijnStudiekeuze-account aan. Dit is een gratis en persoonlijk account, waarin je de opleidingen die je interessant vindt, kunt bewaren. Je kunt jouw vergelijkingen opslaan en er later mee verder gaan.

Het stedenoverzicht

Naast opleidingen kun je ook steden vergelijken. Waar wil je studeren? En wat vind je belangrijk in een stad? Zoek je een stad met veel studenten of juist niet? In het stedenoverzicht zie je waar je in Nederland allemaal kunt studeren. Je ziet meteen hoeveel opleidingen er in de stad zijn en hoeveel studenten er wonen. Als je een stad aanklikt, zie je ook:

  • hoeveel hogescholen en universiteiten er zijn 
  • hoe makkelijk je een kamer vindt en wat de gemiddelde prijs is
  • hoeveel cafés, musea, bioscopen en theaters er zijn

Vergelijk die informatie met je eigen woonplaats of met verschillende steden waar je zou willen studeren.

Bij de onderwijsinstelling zelf

Niet alle informatie is bij ons op de website te vinden. De vakken die je tijdens de opleiding krijgt, kun je opvragen bij de hogeschool of universiteit. Vergelijk de vakken van de verschillende opleidingen. Wordt er bij de ene opleiding meer gefocust op een bepaald onderdeel? Vind jij dat onderdeel leuk? Of hou je je liever met iets anders bezig?

In het echt

Je kunt opleidingen en steden online vergelijken, maar dit kan natuurlijk ook in het echt! Bezoek eens een open dag om de sfeer te proeven van de opleiding en hogeschool of universiteit. Of ga een dagje proefstuderen of meelopen om te ervaren hoe het is om echt te studeren. Als je dit voor meerdere opleidingen doet, kun je goed vergelijken. Je vindt al deze voorlichtingsactiviteiten terug in onze Open dagen kalender. Benieuwd hoe je je nou goed voorbereidt op zo'n dag? Lees dan het artikel Hoe bereid ik me voor op een open dag?

Vergelijken, afwegen, bespreken 

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om opleidingen met elkaar te vergelijken. Bedenk steeds wat jij belangrijk vindt en welke gevoel je erbij krijgt. Welk beeld roept het op? Is het meteen duidelijk of heb je er vragen bij? Zet alles voor jezelf op een rijtje, maar bespreek het ook met vrienden, familie, je mentor of je decaan. Door te vergelijken en te bespreken, ontdek je welke opleiding bij jou past! 

Categorieën
Delen via: