Collegegeld associate degree

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld

Als je studeert, dan betaal je collegegeld. Je hebt twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de overheid bepaald. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is hoger dan het wettelijk collegegeld. Een van de voorwaarden voor het betalen van het wettelijk collegegeld, is dat je niet eerder een vergelijkbaar diploma of hoger hebt behaald. Heb je nog geen bachelor, master of een andere associate degree gehaald? Dan betaal je waarschijnlijk het wettelijk collegegeld. Lees alle voorwaarden voor het betalen van het wettelijk collegegeld op de website van DUO.

Een associate degree ná een bacheloropleiding of masteropleiding

Heb je eerder wel al een andere associate degree, bachelor, master gehaald? Dan wordt deze associate degree gezien als tweede studie. In veel gevallen betaal je dan het instellingscollegegeld. Maar er zijn uitzonderingen. Is dit bijvoorbeeld je tweede studie, maar je eerste opleiding in de gezondheidszorg of het onderwijs? Dan betaal je waarschijnlijk het wettelijk collegegeld.

Na je associate degree doorstuderen

Wil je na je associate degree doorsturen en een bacheloropleiding volgen? Dan wordt deze bachelor niet gezien als tweede studie. Je betaalt waarschijnlijk het wettelijk collegegeld. Ga je na de bachelor nog door voor een master? Dan kun je die waarschijnlijk ook volgen tegen het wettelijk collegegeld.

Lees meer over associate degrees

Wat is een associate degree?

Een tweejarige hbo-opleiding, hoe zit dat?

Lees meer over associate degrees

Studiefinanciering

Heb je met een associate degree ook recht op studiefinanciering?

Lees meer over studiefinanciering voor associate degrees

Alle associate degrees

Benieuwd of er een associate degree voor jou is?

Bekijk alle associate degrees