Studeren naast je werk? Deze financiële regelingen zijn er!

Blog 16 sep., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 2861 keer gelezen

Je bent al een tijd aan het werk, maar stiekem dagdroom je over een terugkeer naar de schoolbanken. Je kunt natuurlijk je baan opzeggen en weer fulltime gaan studeren. Maar je kunt ook studeren naast je werk! Er zijn een aantal financiële regelingen die je hierbij kunnen helpen. In deze blog lichten we er een aantal uit.

Welke collegegeld betaal je?

Een van de grootste kostenposten is het collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Lees meer over de verschillende soorten collegegeld op Studiekeuze123.nl/collegegeld. Heb je eerder al een bachelor of master behaald? Dan betaal je in de meeste gevallen het hogere instellingscollegegeld. Hoe hoog dit is, verschilt per opleiding en onderwijsinstelling. Maar het kan enkele duizenden euro's meer zijn dan het wettelijk collegegeld. Check dit daarom goed. Je kunt bij de hogeschool of universiteit navragen wat je moet betalen.

Er zijn uitzonderingen op deze regel. Is dit je tweede opleiding, maar je eerste studie in het onderwijs of de gezondheidszorg? Dan betaal je in veel gevallen het wettelijk collegegeld. Lees alle voorwaarden voor het betalen van het wettelijk collegegeld op de website van DUO.

Studiefinanciering

In de meeste gevallen heb je geen recht meer op studiefinanciering. Zo mag je niet ouder dan 30 zijn op het moment dat je studiefinanciering ingaat, als je voor het eerst studiefinanciering aanvraagt. Heb je eerder studiefinanciering ontvangen? Dan kan het zijn dat je nog maanden overhebt. Vanaf het moment dat je studiefinanciering is gestart, heb je 10 jaar de tijd om gebruik te maken van de beschikbare maanden. Heb je je studiefinanciering stopgezet? Dan moet je hem sowieso voor je 30e weer opstarten. Val je nog onder het oude stelsel met de basisbeurs? Dan geldt er een grens voor hoeveel je naast de studiefinanciering mag bijverdienen. Als je gebruik maakt van het leenstelsel, geldt deze bijverdiengrens niet. Onderdeel van de studiefinanciering is ook collegegeldkrediet.

Levenlanglerenkrediet

Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dan kun je in veel gevallen gebruik maken van het levenlanglerenkrediet. Als je jonger bent dan 56 jaar, kun je hiermee jaarlijks een bedrag lenen ter hoogte van het collegegeld of lesgeld. De opleiding die je volgt moet NVAO-geaccrediteerde zijn. Ook mag het collegegeld niet door iemand anders betaald worden, bijvoorbeeld je werkgever. De lening moet je binnen 15 jaar terugbetalen, met rente. De hoogte van de aflossing is afhankelijk van de hoogte van de lening, de rente, je inkomen en dat van je eventuele partner. Meer informatie en alle voorwaarden voor het gebruiken van het levenlanglerenkrediet vind je op de website van DUO.

STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidie van de Rijksoverheid. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Sinds 1 maart 2022 is dit budget er voor werkenden en werkzoekenden. De subsidie vervangt de fiscale regeling om je scholingskosten van je inkomsten af te trekken. Dit is vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk. Je kunt met het STAP-budget maximaal € 1.000 euro per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Zo kun je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Je hebt meer kans om je baan te behouden of een nieuwe baan te vinden. Je kunt het STAP-budget gebruiken om een training, cursus of opleiding te volgen. Het STAP-budget is beperkt. Er zijn per jaar 5 aanvraagperiodes. Is de subsidie voor een periode op? Dan moet je wachten tot de volgende aanvraagperiode.

Lees meer over het STAP-budget op de website van Rijksoverheid.

Lerarenbeurs

Ben je een bevoegd leraar en wil je een hbo- of wo-opleiding gaan volgen? Dan kun je een lerarenbeurs aanvragen. Je kunt een lerarenbeurs krijgen voor een bachelor, master, postinitiële master, een premaster of een schakelprogramma. Je kunt geen lerarenbeurs krijgen voor een post-hbo-opleiding. De beurs is een voorwaardelijke gift. Hij bestaat uit een vergoeding voor het collegegeld, studiematerialen en reiskosten. Ook kan je werkgever subsidie krijgen om je studieverlof te geven. Je kunt de lerarenbeurs alleen in een bepaalde periode in het jaar aanvragen. Meer informatie hierover lees je op de website van DUO.

Voor leraren zijn er ook andere regelingen. DUO heeft de regelinghulp ontwikkeld. Na het beantwoorden van een aantal vragen weet je voor welke regelingen je in aanmerking komt.

Categorieën
Delen via: