Sommige instellingen gebruiken een andere naam voor hun masteropleiding dan wij tonen op Studiekeuze123. Dat komt meestal omdat het een variant is of een specialisatie van een andere masteropleiding, en niet een aparte master. Op Studiekeuze123.nl tonen we uitsluitend de officiële opleidingen, zoals ze staan in het landelijke CROHO-register. De informatie die wij verzamelen over opleidingen koppelen wij aan de opleidingen in dit landelijke CROHO-register. De opleidingen in CROHO zijn immers geaccrediteerd door de NVAO wat een kwaliteitskeurmerk geeft aan de opleidingen. Een variant of een afstudeerrichting is niet door de NVAO geaccrediteerd, maar wordt aangeboden binnen een andere master. Om dit verschil duidelijk te maken tonen wij alleen de hoofdopleidingen. Als je een masteropleiding niet op onze site kunt vinden, check dan ook even bij de instelling wat de officiële naam is van de opleiding. Dit is namelijk ook van belang voor wat er straks op je diploma komt te staan.
Op Studiekeuze123.nl kun je de varianten en afstudeerrichtingen overigens wel vinden op de pagina van de officiële opleiding. Als je in de opleidingenzoeker de naam intoetst die je hebt gezien bij de instelling, toont de zoekmachine de officiële opleidingsnamen waaronder deze variant valt.
Omdat Studiekeuze123.nl onafhankelijke informatie biedt, wordt er op de website geen reclame gemaakt voor specifieke instellingen, studierichtingen, opleidingen of andere (gerelateerde) zaken. Het is dus niet mogelijk om een advertentie te plaatsen op Studiekeuze123.
Voor Studie in Cijfers wordt een groot aantal bronnen gebruikt. Meer informatie over de bronnen vind je op de pagina over Studie in Cijfers.
De gegevens op Studiekeuze123.nl komen uit de Studiekeuzedatabase. De database wordt tien keer per jaar geactualiseerd. De gegevens in deze database komen uit bestaande onderzoeken van onder andere het CBS, ROA, HBO-monitor, de Nationale Alumni Enquête en de Nationale Studenten Enquête (NSE).
Daarnaast leveren instellingen zelf opleidingsinformatie, bachelor-masteraansluitingen en open dagen aan via het Studiekeuze Webformulier of via HODEX. De opleidingen zijn zelf verantwoordelijk voor deze informatie. U kunt hierover meer lezen op de pagina over het Studiekeuze Webformulier en HODEX.
In veel gevallen is het dus voor instellingen mogelijk om zélf informatie aan te passen via HODEX of het Webformulier. Elke instelling heeft een contactpersoon die deze informatie kan aanpassen. Indien u niet weet wie uw contactpersoon is, kunt u dit opvragen via het contactformulier.
Mocht er ontbrekende of foutieve informatie op de website staan die niet door de instelling zelf kan worden aangepast, bijvoorbeeld omdat deze via een van onze andere bronnen wordt aangeleverd, dan kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij zullen dan uitzoeken waar de foutieve/ontbrekende informatie vandaan komt en, waar mogelijk, proberen om deze aan te (laten) passen.
Studiekeuze123 toont alleen NVAO geaccrediteerde opleidingen in het hoger onderwijs op de website. Dit houdt in dat we het actuele aanbod aan opleidingen halen uit het Centrale Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) van DUO. Wanneer er wijzigingen zijn in het aanbod, dient een instelling dat aan DUO door te geven. Wanneer opleidingen NVAO geaccrediteerd zijn, verschijnen ze in principe vanzelf op de site.
Wanneer een instelling / opleiding niet op de site staat, is de kans dus groot dat deze niet geaccrediteerd is door de NVAO. Mocht dit wel het geval zijn, dan kun je het best contact ons opnemen.
Een andere reden kan zijn dat instellingen soms andere namen gebruiken voor opleidingen dan hoe ze officieel geregistreerd staan in het CROHO. Studiekeuze123 gebruikt de naamgeving zoals in het CROHO staat vermeld.
Meer informatie over de begrippen en de gebruikte getallen van Studie in Cijfers kun je vinden op de pagina over Studie in Cijfers.
Studiekeuze123 gebruikt een flink aantal variabelen om de volgorde van de zoekresultaten te bepalen. De belangrijkste variabelen zijn de naam van de opleiding, de opleidingsbeschrijving, trefwoorden en de varianten die aan een opleiding zijn gekoppeld. Andere variabelen die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld de beroepen, naam van de instelling, naam van de studie en het soort instelling.
Een groot deel van de informatie die wordt getoond op Studiekeuze123.nl staat in de Studiekeuzedatabase. De Studiekeuzedatabase is voor iedereen beschikbaar. De informatie wordt aangeboden als REST-API (ODATA). Lees meer over de mogelijkheden en het gebruikmaken van de Studiekeuzedatabase.
De informatie die op Studiekeuze123.nl getoond wordt, wordt aangeleverd door drie verschillende soorten bronnen:
De studentenoordelen die op Studiekeuze123.nl staan, zijn afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête. De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een landelijk onderzoek waarin jaarlijks studenten wordt uitgenodigd hun mening te geven over opleidingen, hogescholen en universiteiten. De uitkomst van deze enquête wordt gepubliceerd op Studiekeuze123.nl.
De resultaten van de enquête worden daarnaast opgenomen in de Studiekeuzedatabase die beschikbaar wordt gesteld voor interne kwaliteitszorg van instellingen en voorlichtingsproducten.
Sinds 1 januari 2009 valt de Nationale Studenten Enquête onder verantwoordelijkheid van Stichting Studiekeuze123 en het onderzoek wordt uitgevoerd door Ipsos.
Studiekeuze123 doet in principe niet aan linkruil. De website Studiekeuze123.nl is een niet-commerciële, onafhankelijke website die (aankomende) studenten de mogelijkheid biedt opleidingen te zoeken en met elkaar te vergelijken om zo te helpen bij het maken van een studiekeuze.
Uiteraard staat het u vrij om een link op te nemen naar Studiekeuze123.nl. Dit is immers de officiële website van Nederland waarop (aankomende) studenten alle geaccrediteerde opleidingen (zowel hbo als wo) kunnen vinden en vergelijken op basis van objectieve criteria!
De open dagen en bijbehorende informatie worden door de instellingen zelf ingevuld in het Studiekeuze Webformulier of HODEX. In veel gevallen is het dus mogelijk om zelf informatie aan te passen via HODEX of het Webformulier. Elke instelling heeft een contactpersoon die deze informatie kan aanpassen. Indien u niet weet wie uw contactpersoon is, kunt u dit opvragen via info@studiekeuze123.nl.
Mocht alle informatie juist ingevuld zijn en er blijkt toch nog sprake te zijn van ontbrekende of foutieve open dagen, dan kunt u het beste contact met ons opnemen.
Studiekeuze123 haalt het actuele aanbod aan opleidingen uit het Centrale Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) van DUO. Het kan echter zijn dat een instelling de opleiding een andere naam heeft gegeven maar dit niet heeft veranderd in het CROHO.
Verder komt het ook voor dat onder een opleiding meerdere gespecialiseerde opleidingen vallen die echter in het CROHO onder één naam horen. Hierdoor kan het dus voor komen dat de opleidingsnaam op Studiekeuze123.nl anders is dan de naam die de instelling zelf hanteert.
De studentenoordelen zijn afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Alle instellingen die geaccrediteerd onderwijs aanbieden worden in oktober uitgenodigd om deel te nemen aan de NSE. Wilt u meer weten over de NSE? Dan kunt u contact met ons opnemen via info@nse.nl.
Studiekeuze123 verzamelt alleen informatie over het hoger onderwijs en toont dit op haar website. Studiekeuze123 ontvangt hiervoor subsidie vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Kijk voor het overzicht van mbo-opleidingen op www.kiesmbo.nl.
Er vindt tien keer per jaar een release plaats van de Studiekeuzedatabase, de database die de website voedt met informatie. Op de releasepagina staat een overzicht van welke informatie wij elke nacht, tien keer per jaar of éénmaal per jaar vernieuwen.
Opleidingen die een logo en een foto tonen op Studiekeuze123.nl worden vaker bekeken dan opleidingen zonder logo of foto. Dit blijkt uit de webstatistieken van Studiekeuze123.
Mocht uw instelling nog geen logo en/of foto hebben op Studiekeuze123.nl, lever deze dan aan via info@studiekeuze123.nl. Voor het aanleveren van de bestanden zijn er de volgende richtlijnen:
Heeft uw instelling meerdere vestigingslocaties, dan is het mogelijk om per locatie een logo en/of foto aan te leveren. Het is niet mogelijk om per opleiding een logo en/of foto aan te leveren.