5 tips om vóór 1 mei je studie te kiezen

In september starten met een hbo- of wo-opleiding? Meld je dan vóór 1 mei* aan op Studielink. Ben jij er nog niet uit... Studiekeuze123.nl heeft 5 tips die je kunnen helpen om zonder stress vóór 1 mei de knoop door te hakken.

Tip 1: Check hoe het aanmelden werkt

Kijk vast van tevoren hoe het aanmelden via Studielink werkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wist je bijvoorbeeld dat je een DigiD nodig hebt om je aan te melden en dat het aanvragen van een DigiD (of van een nieuw wachtwoord) tot 5 werkdagen kan duren?

Lees meer over het aanmelden via Studielink

Tip 2: Wat vind jij belangrijk? Praat erover

Of je nou nog geen idee hebt wat je wilt gaan studeren of twijfelt of je een goede keuze hebt gemaakt, erover praten helpt om alles op een rijtje te krijgen. Wat is voor jou belangrijk als je gaat studeren? Gaat het je alleen om de inhoud van de opleiding, of vind je juist sfeer belangrijk? Wil je graag in een bepaalde stad wonen? Of kies je voor een opleiding met goede kansen op de arbeidsmarkt? Het kan heel verhelderend zijn om te horen hoe de mensen om je heen hierover denken.

Lees hoe je meer over jezelf kunt ontdekken

Tip 3: Kies voor meerdere opleidingen

Weet je nog niet zeker welke opleiding je wilt gaan volgen? Kies dan in eerste instantie voor meerdere opleidingen. Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Je moet dan voor 31 augustus je definitieve keuze maken en de andere aanmeldingen annuleren.

Lees meer over aanmelden vóór 1 mei

Tip 4: Beperk je keuze met de vergelijker

Weet je wel ongeveer welke opleidingen je leuk vindt, maar kun je nog niet goed kiezen? Gebruik dan de vergelijker om je keuze te beperken. Hiermee kun je opleidingen met elkaar vergelijken op allerlei punten, zoals de inhoud van de opleiding, de sfeer van de opleiding, hoe tevreden de studenten zijn en de meest gekozen beroepen.

Lees hoe je opleidingen gemakkelijk kunt vergelijken

Tip 5: Relax

Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar maak je niet teveel zorgen als je het nog niet zeker weet. Je kunt je aanmelding nog tot 31 augustus aanpassen als je er na 1 mei achter komt dat de opleiding toch niet bij je past. De meeste opleidingen organiseren ook een studiekeuzecheck voor studenten die zich hebben aangemeld. Deze is bedoeld om te controleren of de studie die je hebt gekozen wel écht bij je past. Na de check krijg je een (niet bindend) advies van de onderwijsinstelling. Als je je keuze liever nog een jaar uitstelt, kun je ook overwegen om een tussenjaar te nemen.

Lees meer over de studiekeuzecheck

* Wil je in september starten met een opleiding bij een hogeschool of universiteit? Op 1 mei is de landelijke aanmelddeadline voor bekostigde Associate degree- en bacheloropleidingen in het hoger onderwijs. Voor sommige opleidingen geldt een andere deadline, bijvoorbeeld voor masteropleidingen, opleidingen met een numerus fixus, (kunst)opleidingen met een selectieprocedure, kleinschalig intensieve opleidingen en particuliere opleidingen. Bekijk daarom altijd de aanmeldinformatie op de website van de onderwijsinstelling waar je de opleiding wilt volgen.

Als je je op tijd aanmeldt, heb je in veel gevallen recht op een studiekeuzecheck. Het mogelijk om je studiekeuze nog te wijzigen tot 1 september. Lees meer over je rechten en plichten rond aanmelden.