Ontdek meer over jezelf

Je wil gaan studeren aan een hogeschool of universiteit. Je wil dan natuurlijk een studie kiezen die je interessant vindt en die goed bij je past. Maar hoe weet je nou wat bij je past?

Kwaliteiten en interesses

Voordat je een studie kiest, is het goed om even stil te staan bij jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Wat zijn mijn sterke en mijn zwakke kanten?
    (In welke vakken op school ben je bijvoorbeeld goed? Of waarvoor vragen vrienden jouw hulp?)
  • Wat vind ik leuk?
    (Wat doe je bijvoorbeeld in je vrije tijd?)
  • Wat vind ik belangrijk bij het kiezen van een opleiding?
    (Zijn de praktische zaken zoals de reisafstand belangrijk? Of juist wat je in de toekomst met je kennis kunt?)

Plak de antwoorden op post-its, maak een Mindmap of tik een notitie in je telefoon: je brengt met deze vragen namelijk je kwaliteiten en interesses in kaart. Je kwaliteiten vastleggen kan ook in jouw persoonlijke omgeving MijnStudiekeuze.

Vraag ouders en vrienden

Om een goed beeld te vormen van jezelf, kun je ook met je ouders en je vrienden in gesprek gaan. Zij kennen je natuurlijk goed. Hoe zien zij jou? Wat vinden zij jouw beste eigenschappen? Verzamel hun antwoorden bij jouw eigen inzichten.

Studiekeuzetesten

Studiekeuze123 heeft een aantal studiekeuzetesten voor je verzameld. Deze kunnen je helpen bij het ontdekken van jezelf. Bekijk de studiekeuzetesten.

Voorlichtingsfolder

Wil je graag op papier nog even verder lezen? Studiekeuze123 heeft ook een voorlichtingsfolder met allerlei tips over het kiezen van een studie aan een hogeschool of universiteit. Deze kun je opvragen bij je decaan. Of download de folder.

Checklist

Als je weet waar je interesses liggen en wat je kwaliteiten zijn, kun je op zoek naar een passende studie. We hebben een checklist voor je gemaakt. Hiermee ga je stapsgewijs door de studiekeuze-informatie en hulpmiddelen op Studiekeuze123.nl. Zo vergeet je niets! Bekijk de checklist.

Lees meer

Hoe kom ik tot de juiste studiekeuze?

Er is zoveel keuze! Waar moet je beginnen?

Lees welke stappen je kunt zetten

Checklist

Ontdek, vergelijk en kies! Ga stapsgewijs door je studiekeuze.

Bekijk de checklist

Welke studierichtingen zijn er?

Een opleiding wordt ingedeeld in een studierichting.

Lees welke studierichtingen er zijn