Welke soorten masters zijn er?

Je wil na je bacheloropleiding doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen. Dan kun je kiezen uit verschillende soorten masters.

Reguliere master - verbreden of verdiepen

Je kunt kiezen voor een master die direct aansluit op je bacheloropleiding. Je gaat je in de master dan specialiseren in een vakgebied. Vaak kun je met je bachelordiploma direct doorstromen, maar onderwijsinstellingen mogen aanvullende eisen stellen.

Je kunt er ook voor kiezen om een master te volgen die niet direct aansluiten. Je gaat je kennis daarmee verbreden. Meestal moet je eerst een schakelprogramma of premaster volgen voordat je aan de master kunt beginnen. Lees meer over schakelprogramma's.

Professionele master

Een professionele master is een master op het hbo. Het is een praktische en beroepsgerichte master. Vaak ben je tijdens de master ook aan het werk. Soms wordt er werkervaring gevraagd om aan de master te kunnen beginnen.

Onderzoeksmaster

Een onderzoeksmaster of researchmaster is, zoals de naam al zegt, een master waarin je je specialiseert in wetenschappelijk onderzoek doen. Het is een goede voorbereiding op een promotietraject en een loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker. De master duurt meestal 2 jaar. Je wordt niet zomaar toegelaten tot een onderzoeksmaster. Je moet deelnemen aan een selectieprocedure.

Educatieve master

Een educatieve master is een één- of tweejarige masteropleiding op een hogeschool of universiteit waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid haalt. Zo kun je lesgeven op een middelbare school in het vakgebied waar je eerder een opleiding in hebt gedaan. De invulling van de master verschilt per onderwijsinstelling. Soms kun je direct na een bacheloropleiding doorstromen naar een educatieve master, bij andere onderwijsinstellingen moet je eerst een reguliere master afronden.

Postinitiële master

Een postinitiële master volg je als je eerder al een masterdiploma hebt gehaald en al een paar jaar werkervaring hebt. In de master verdiep je je in je vakgebied. Postinitiële masters worden door hogescholen en universiteiten aangeboden. Om toegelaten te worden moet je vaak meedoen aan een selectieprocedure. Hoe die procedure eruit ziet, verschilt per opleiding.

Postinitiële masters zijn niet-bekostigd. Dat wil zeggen dat ze niet door de overheid gesubsidieerd worden. Je betaalt daardoor het instellingscollegegeld. Dit is meestal een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld. Ook heb je geen recht op studiefinanciering, behalve als je nog studiefinanciering 'over' hebt. Meer informatie hierover lees je op de website van DUO.

Executive master

Een executive master volg je als je al een paar jaar werkervaring hebt. In de master verdiep je je in je vakgebied en krijg je nieuwe wetenschappelijke inzichten. Ook is er vaak aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

Executive masters zijn niet-bekostigd. Dat wil zeggen dat ze niet door de overheid gesubsidieerd worden. Je betaalt daarom het instellingscollegegeld. Dit is vaak een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld. Ook heb je geen recht op studiefinanciering.

Verschillende mastertitels

Wanneer je een masteropleiding hebt afgerond, ontvang je een mastertitel. Dit is een internationale titel, die je achter je naam mag zetten. Er zijn 3 universitaire mastertitels:

  • Master of Science (MSc)
  • Master of Arts (MA)
  • Master of Laws (LLM).

Na een hbo-master krijg je de titel Master (M), gevolgd door je vakgebied.

Lees meer

Schakelprogramma, is dat nodig?

Wanneer je master niet direct aansluit op je bachelor, moet je meestal een schakelprogramma volgen.

Lees meer over schakelprogramma's

Welke masters kiezen anderen?

Ben je benieuwd welke masters het meest gekozen worden?

Bekijk per bacheloropleiding welke masters het meest gekozen worden.

Collegegeld en studiefinanciering voor masters

Wat kost het volgen van een master? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond het volgen van een master