Wat is de studiekeuzecheck / matching?

De studiekeuzecheck of matching, wat is dat nou? En waarom wordt mijn kind er voor uitgenodigd? Wij leggen het uit!

Nadat je kind zich heeft aangemeld voor een hbo of wo-bacheloropleiding of een associate degree, wordt het meestal uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. De studiekeuzecheck is een activiteit die die is bedoeld om te controleren of er een match is tussen je kind en de opleiding, nog voordat de studie start. Het kan bijvoorbeeld een proefcollege zijn of het invullend van een online vragenlijst. Na de check geeft de hogeschool of universiteit een advies. Daarin geven ze aan of ze denken dat de opleiding bij je kind past.

Rechten en plichten

Wanneer je kind zich op tijd aanmeldt (bij de meeste opleidingen is dit uiterlijk 1 mei), heeft het recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je kind dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding wel een goede match is. Als je kind zich na 1 mei heeft aangemeld, kan de opleiding toegang weigeren of voorwaarden stellen aan de aanmelding. Het advies dat dan na de studiekeuzecheck gegeven wordt, kan wel bindend zijn.

Studiekeuzecheck bij selectie?

Er zijn opleidingen met een selectieprocedure. Dit zijn bijvoorbeeld numerus fixusopleidingen, kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen. Deze opleidingen bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck. Lees meer over selectieopleidingen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de studiekeuzecheck? Op de pagina Studiekeuzecheck vind je uitgebreide informatie over wat het inhoudt en wat de rechten en plichten van je kind zijn. Benieuwd naar hoe andere studenten de studiekeuzecheck beleefd hebben? Lees dan de ervaring van Julie en Emma in de blog Wat kan ik verwachten van de studiekeuzecheck?

Lees meer

Wat biedt Studiekeuze123?

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 te bieden heeft

Tips voor ouders

Hoe ondersteun je je kind in het studiekeuzeproces?

Lees welke tips we voor je hebben

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Maar waar moet je aan denken?

Lees met welke kosten je rekening moet houden