Informatie voor ouders: toelatingseisen

Om aan de opleiding te kunnen starten, moet je kind aan de toelatingseisen voldoen. We leggen uit hoe dit zit.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kunt niet zomaar aan elke opleiding starten. Je moet aan bepaalde toelatingseisen voldoen. Er wordt dan ook wel gezegd dat je toelaatbaar bent. Voor een hbo-bacheloropleiding heb je een mbo-4-, havo- of vwo-diploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heb je een vwo-diploma nodig. Per opleiding zijn er specifieke vooropleidingseisen. Je moet dan bijvoorbeeld een bepaald profiel of mbo-domein hebben gedaan of bepaalde vakken hebben gevolgd. Daarnaast zijn er soms aanvullende toelatingseisen, bijvoorbeeld een auditie of een toelatingstoets. De toelatingseisen van een opleiding vind je op de opleidingspagina's. In de tool Van profiel naar studie vind je overzicht van alle studies waarin per profiel wordt aangegeven of het toegang geeft tot de opleiding. Er staat ook bij welke eventuele aanvullende vakken er nodig zijn.

Numerus fixusopleidingen

Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dit heet een numerus fixus. Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Om aan de opleiding te kunnen starten, moet je niet alleen aan de toelatingseisen voldoen, maar ook door de selectie komen. De hogeschool of universiteit mag zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Soms moet je een motivatiebrief schrijven of een persoonlijk gesprek voeren. Het kan ook zijn dat je een opdracht of test moet maken. Bij de selectie wordt dus niet alleen naar je cijfers gekeken, maar bijvoorbeeld ook naar je motivatie en persoonlijkheid.

Lees meer over numerus fixus en andere vormen van selectie.

Mijn kind voldoet niet aan de toelatingseisen, wat nu?

Heeft je kind een opleiding gevonden, maar voldoet het niet aan de toelatingseisen? Dan zijn er verschillende opties.

21+ toelatingsonderzoek / colloquium doctum

Is je kind ouder dan 21? Dan kan het een 21+-toelatingsonderzoek doen. Dit wordt ook wel een colloquium doctum genoemd. Er wordt gekeken of je kind over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om toch met de opleiding te kunnen starten, ook al heeft het niet het juiste diploma. Dit onderzoek kun je dus alleen doen als je 21 jaar of ouder bent. Voor meer informatie over het 21+ toelatingsonderzoek kun je contact opnemen met de hogeschool of universiteit waar je kind de opleiding zou willen volgen.

Toelatingsonderzoek / Deficiëntieonderzoek

Heeft je kind wel het juiste opleidingsniveau, maar niet de juiste vakken gehaald? Dan wordt dit deficiëntie genoemd. Onderwijsinstellingen bieden vaak een deficiëntieonderzoek of toelatingsonderzoek aan. Er wordt dan gekeken of je kind de kennis heeft die nodig is voor de opleiding. De onderwijsinstelling bepaalt dan of je kind ook zonder de toelatingseisen toch kan worden toegelaten tot de opleiding. Neem voor meer informatie over een deficiëntieonderzoek contact op met de hogeschool of universiteit.

Deelcertificaten

Mist je kind één of meerdere vakken? Dan kan het ervoor kiezen om voor deze vakken deelcertificaten te halen. Dit doe je in het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Zie de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Voortentamen 

Mist je kind de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde? Dan kan het een deelnemen aan een voortentamen. De Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) is verantwoordelijk voor deze toelatingsexamens.

Staatsexamen

Je kind kan er ook voor kiezen om staatsexamen te doen. Dit kun je in één of meerdere vakken doen. Zie de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Lees meer

Hoe werkt het aanmelden?

Je kind heeft een keuze gemaakt. Dan kan het zich aanmelden!

Lees hoe je kind zich aanmeldt voor een opleiding

Wat biedt Studiekeuze123

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 te bieden heeft

Tips voor ouders

Hoe ondersteun je je kind in het studiekeuzeproces?

Lees welke tips we voor je hebben