Heb ik recht op studiefinanciering?

Studeren kost geld. Om je te helpen met deze kosten, kun je studiefinanciering aanvragen. Als je overstapt van het mbo naar het hbo kun je opnieuw studiefinanciering aanvragen. De studiefinanciering die je op het mbo hebt gekregen, telt niet meer voor het hbo. De studiefinanciering bestaat uit 4 onderdelen:

Waar je recht op hebt, is van een aantal dingen afhankelijk, zoals de opleiding die je volgt, waar je woont en je leeftijd. Zo heb je alleen recht op studiefinanciering als je een voltijd of duale opleiding volgt. Ook mag je niet ouder dan 30 jaar zijn op het moment dat je studiefinanciering ingaat. De lening en het collegegeldkrediet moet je na je opleiding altijd terugbetalen. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, dan worden de aanvullende beurs en het studentenreisproduct omgezet in een gift.

De studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Op DUO.nl vind je alle informatie over de voorwaarden en hoe je het aanvraagt. Ze hebben ook een rekentool waarmee je de hoogte van je studiefinanciering kunt berekenen. De tool laat ook zien hoeveel je na je studie moet aflossen. Dit lijkt nog ver weg, maar het is goed om hier al rekening mee te houden. Een (studie)schuld kan gevolgen hebben.

Wil je weten met welke kosten je tijdens je studie rekening moet houden? Lees dan het artikel Wat kost een hbo-opleiding?

Financiële regelingen voor studenten met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit kan nodig zijn door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor kun je behoefte hebben aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Er is vaak veel mogelijk. Ook financiële ondersteuning. Bekostigde onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht een Profileringsfonds in te richten. Dit is een fonds voor financiële ondersteuning van studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging oplopen. Denk je studievertraging op te lopen door jouw aandoening, ziekte of bijzondere omstandigheid? Dan kun je financiering uit het Profileringsfonds aanvragen. Dit doe je bij de hogeschool waar je wil gaan studeren. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) heeft een overzicht van de contactpersonen binnen de onderwijsinstellingen waar je terecht kunt. Daarnaast vind je op hun website Hoger Onderwijs Toegankelijk praktische informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en ervaringen van andere studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Het ministerie van OCW heeft samen met ECIO, de LSVb en het ISO een informatieve factsheet ontwikkeld. Hierin wordt uitgelegd wat de mogelijkheden voor financiële ondersteuning zijn. Bekijk de factsheet Financieel slim studeren met een beperking.

Lees meer over het volgen van een hbo-opleiding met een ondersteuningsbehoefte.

Lees meer

Wat kost een hbo-opleiding?

Kies je na het mbo voor een hbo-opleiding? Dan kost dit geld.

Lees met welke kosten je rekening moet houden

Hoe meld ik me aan?

Je hebt je keuze gemaakt voor een hbo-opleiding en wil je gaan aanmelden.

Lees welke stappen je moet nemen

Stap voor stap naar een passende hbo-opleiding

Hoe kies je een hbo-opleiding? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een opleiding kiest