Stap voor stap naar een passende hbo-opleiding

Het kiezen van een hbo-opleiding lastig zijn. Er is zoveel keuze! Waar moet je beginnen? We begeleiden je stap voor stap door het studiekeuzeproces, naar een opleiding die bij jou past.

Wie ben ik en wat kan ik?

Een eerste stap is nadenken over wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarbij kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
  • Wat vind ik leuk in de opleiding die ik nu volg? En wat niet?
  • Welke vakken vind ik moeilijk?
  • Wat vond ik leuk aan mijn stage? En wat niet?
  • Wat doe ik graag in mijn vrije tijd?
  • Wat vind ik belangrijk bij het kiezen van een studie? Is dat de kans op een baan? Of je les heb in grote of kleine groepen? Of de locatie? Enzovoort.

Schrijf het antwoord op deze vragen op. Vind je het lastig om de antwoorden zelf te bedenken? Dan kan een studiekeuzetest je helpen. Vraag ook eens aan ouders, familie of vrienden hoe zij jou zien. Wat vinden zij jouw goede eigenschappen en wat vinden ze bij je passen?

Ga in gesprek met je mentor

Je mentor kent jou ook goed. Hij of zij kan je helpen met je vragen over het doorstromen naar het hbo.

Vergelijk opleidingen

Wanneer je een beeld hebt van je mogelijkheden, kun je op zoek naar opleidingen die daarbij passen. In het opleidingenoverzicht vind je een overzicht van alle opleidingen. Je kunt zoeken op trefwoorden. De zoekresultaten kun je verder filteren, bijvoorbeeld op studieniveau, studierichting en stad. Opleidingen die je interessant vindt, kun je met elkaar vergelijken. Lees meer over de informatie die je op de opleidingspagina's vindt.

De stad waar je gaat studeren kan een onderdeel van je keuze zijn. Vergelijk daarom ook eens de verschillende studiesteden.

Bezoek open dagen

Je hebt opleidingen met elkaar vergeleken en hebt nu een lijstje van opleidingen die je interessant vindt. Dan is het goed om kennis te gaan maken en sfeer te proeven. Dit doe je door deel te nemen aan open dagen. Daar kun je vragen stellen aan studenten en docenten en rondkijken in het gebouw. Zie je jezelf daar al rondlopen? Een overzicht van alle open dagen vind je in de Open dagen kalender. Je haalt het meeste uit een open dag als je je goed voorbereidt. Met deze tips lees je hoe je dat doet.

MijnStudiekeuze - een persoonlijk stappenplan

MijnStudiekeuze is een persoonlijke online omgeving waarin je stap voor stap wordt begeleid bij het kiezen van een studie. Je krijgt tips en oefeningen bij de fase waarin je zit. Heb je oefening uitgevoerd? Dan kun je deze afvinken en door naar de volgende fase. In je account kun je ook opleidingen, open dagen en studiesteden bewaren die je interessant vindt. Een MijnStudiekeuze-account is gratis. Het is geschikt voor iedereen die een bachelor gaat kiezen.

Studiekeuzewoordenboek

Bij je zoektocht naar een hbo-opleiding kom je soms begrippen en afkortingen tegen die je nog niet kent. In het Studiekeuzewoordenboek leggen we uit wat alles betekent.

Checklist

De checklist Studiekeuze brengt je stap voor stap door de studiekeuze-informatie en hulpmiddelen op Studiekeuze123.nl. Ontdek, vergelijk, kies! Gebruik de checklist en hang 'm aan je koelkast. Zo vergeet je niets!

Social Media en blogs

Volg ons op Instagram en TikTok voor handige tips en reminders voor belangrijke deadlines. In onze nieuwsberichten en blogs lees je tips en achtergrondinformatie over het kiezen van een studie.

Lees meer

Verschil tussen mbo en hbo

Mbo-opleidingen en hbo-opleidingen zijn allebei praktisch. Toch zijn er verschillen.

Lees meer over de verschillen tussen mbo en hbo

Hoe is het onderwijs opgebouwd?

Het hoger onderwijs bestaat uit verschillende fases en niveaus.

Lees hoe het onderwijs is opgebouwd

Twee of vier jaar studeren?

Vind je vier jaar studeren te lang? Dan kun je ook kiezen voor een tweejarige associate degree.

Lees meer over associate degrees