Resultaten Nationale Studenten Enquête 2023

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2023 zijn bekend. Ruim 289.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren.

Uit de resultaten komt naar voren dat 79 procent van de deelnemende studenten tevreden is over de sfeer op hun opleiding. Naast de sfeer worden de onderwerpen uit het onderdeel betrokkenheid en contact goed gewaardeerd. Onder dit thema vallen stellingen over contact met docenten, je thuis voelen bij je opleiding en het geven en krijgen van feedback.

Van alle onderdelen zijn de studenten het minst te spreken over de informatie vanuit de opleiding. 59 procent van de studenten geeft aan tevreden te zijn over dit onderdeel en 14 procent is ontevreden. De algemene tevredenheid onder wo- en hbo-studenten over hun opleiding blijft hoog en is dit jaar zelfs iets gestegen. 73 procent van de studenten is tevreden met de gekozen opleiding, ten opzichte van 72 procent vorig jaar.

Lees het volledige nieuwsbericht

View the page in English

Resultaten bekijken

Er zijn verschillende manieren om de resultaten te bekijken en vergelijken.

Resultaten per opleiding

Alle resultaten van de NSE vind je per opleiding op de opleidingspagina's op Studiekeuze123.nl.

Landelijke resultaten

De landelijke resultaten voor het hbo en wo zie je overzichtelijk op de factsheets:

NSE Dashboard

Wil je verschillende opleidingen met elkaar vergelijken? Gebruik dan het NSE Dashboard. Dit is een interactief dashboard waarmee je de NSE-resultaten op een eenvoudige manier kunt bekijken en vergelijken. Je kunt:

  • alle themascores bekijken op een zelfgekozen niveau;
  • vanuit de themascores de onderliggende items bekijken;
  • de figuren als pdf-bestand downloaden;
  • de resultaten van opleidingen van één onderwijsinstelling met elkaar vergelijken;
  • een lijst met selecties maken.

Ontdek het NSE Dashboard

Zelf aan de slag met de resultaten

Wil je zelf aan de slag met de resultaten? Dat kan ook! Daarvoor gebruik je het NSE Benchmarkbestand. In dit SPSS-bestand zitten de resultaten uit de kernvragenlijst van de NSE 2023. In het bestand zitten geen persoonsgegevens. Ben je niet bekend met SPSS? Lees dan eerst de uitleg over het NSE Benchmarkbestand.

Om het NSE Benchmarkbestand te gebruiken, vraag je het aan via het contactformulier. Kies hierin als onderwerp 'Aanvraag NSE benchmarkbestand (SPSS)' en ga akkoord met de algemene leveringsvoorwaarden. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je het NSE Benchmarkbestand meestal binnen 5 werkdagen per e-mail.

Vraag het NSE Benchmarkbestand aan

Wie gebruikt van de NSE-resultaten?

Landelijk Centrum Studiekeuze gebruikt de resultaten onder andere op de website Studiekeuze123.nl. Maar ook andere partijen gebruiken de gegevens. Andere organisaties die de NSE-resultaten gebruiken voor studiekeuzevoorlichting of onderzoek zijn bijvoorbeeld:

Inspectie van het Onderwijs

EW Beste studies

Keuzegids

ECIO, Expertisecentrum inclusief onderwijs