Rangnummer numerus fixus ontvangen, wat nu?

Blog 1 apr., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 4 min · 17519 keer gelezen

Heb je deelgenomen aan de selectieprocedure van een numerus fixusopleiding? Dan ontvang je op 15 april een e-mail van Studielink met daarin je rangnummer. Dit rangnummer bepaalt of je een plaats aangeboden krijgt voor de opleiding. De onderwijsinstelling heeft je dit rangnummer gegeven op basis van de selectieprocedure. Hoe beter ze denken dat je bij de opleiding past, hoe hoger je op de ranglijst komt te staan.

Wat nu?

Wanneer je je rangnummer hebt ontvangen, zijn er verschillende opties. In deze blog geven we je informatie over de volgende situaties:

  • Eén plaats aangeboden gekregen.
  • Aangemeld bij twee opleidingen en één plaats aangeboden gekregen.
  • Aangemeld bij twee opleidingen en twee plaatsen aangeboden gekregen.
  • Geen plaats aangeboden gekregen.

Eén plaats aangeboden gekregen

Wanneer je hoog genoeg op de ranglijst staat, krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding. Je moet deze plaats binnen twee weken bij Studielink accepteren. Doe je dit niet, dan wordt jouw plaats aan de volgende op ranglijst aangeboden. Jij bent je plaats dan definitief kwijt.

Aangemeld bij twee opleidingen en één plaats aangeboden gekregen.

Heb je je voor twee numerus fixusopleidingen aangemeld en maar één plaats aangeboden gekregen? Dan kun je de volgende dingen doen: 

  • Je aangeboden plaats accepteren en afwachten of je na 15 april nog een plaats aangeboden krijgt voor de andere opleiding. 
  • Je aangeboden plaats accepteren en het andere verzoek tot inschrijving annuleren.
  • Je aangeboden plaats weigeren en afwachten of je na 15 april nog een plaats aangeboden krijgt voor de andere opleiding. 

Heb je vragen over deze opties? Lees meer op onze pagina met veelgestelde vragen of kijk in het stappenplan van Studielink. 

Aangemeld bij twee opleidingen en twee plaatsen aangeboden gekregen

Je kunt maar voor één opleiding een plaats accepteren. Als je voor twee opleidingen een plaats aangeboden krijgt, kun je de volgende dingen doen:

  • Eén plaats accepteren en één plaats weigeren.
  • Twee plaatsen weigeren.

Welke keuze je ook maakt, doe dit binnen twee weken. Anders wordt je plaats automatisch geweigerd en aan de eerstvolgende op de ranglijst aangeboden. Jij bent je plaats dan kwijt.

Wil je meer weten over deze opties? Ga dan naar onze pagina met veelgestelde vragen of kijk in het stappenplan van Studielink.

Geen plaats aangeboden gekregen

Wanneer je niet direct een plaats aangeboden krijgt, kan dit later nog gebeuren. Als iemand anders zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor zijn examen, dan krijgt de volgende persoon op de ranglijst die plaats aangeboden. Het kan dus zijn dat je na 15 april alsnog een plaats aangeboden krijgt. Houd daarom je e-mail en je Studielink-account goed in de gaten. Je moet een aangeboden plaats namelijk binnen twee weken accepteren. 

Het is mogelijk dat je ook na 15 april geen plaats aangeboden krijgt. Wil je in september wel beginnen met studeren? Schrijf je dan in voor een andere opleiding. In de Opleidingenvergelijker vind je een overzicht van alle opleidingen. Twijfel je nog? Neem dan deel aan open dagen. In de Open dagen kalender vind je een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten.

Mag ik een geaccepteerde plaats later toch nog weigeren?

Je hebt een plaats geaccepteerd, maar je besluit dat je toch niet wil starten aan de opleiding. Je kunt je geaccepteerde plaats dan alsnog weigeren. Je hebt hier tot 31 augustus de tijd voor. Maar we raden aan om hier niet zo lang mee te wachten. De opleiding rekent op je komst en zal je vragen het collegejaar voor te bereiden, bijvoorbeeld door het kopen van boeken en het aanvragen van een collegekaart. Ook hou je de plek bezet van iemand anders die graag aan de opleiding wil beginnen. Let op, wanneer je een geaccepteerde plaats weigert, blijft de verbruikte selectiepoging wel staan.

Wat als ik zak voor mijn eindexamen?

Als je zakt voor je eindexamen heb je niet de juiste toelatingseisen. Je kunt dan dus niet aan de opleiding starten. Neem als je gezakt bent zo snel mogelijk contact op met de opleiding. Je kunt dan vragen om je selectiepoging ongedaan te maken. Zo telt de selectiepoging niet mee bij het maximaal aantal selectiepogingen voor de opleiding. Dit is handig als je in de toekomst opnieuw toelating wil doen.

Wat als ik het niet eens ben met mijn rangnummer?

Als je het niet eens bent met je rangnummer kun je contact opnemen met de onderwijsinstelling. Zij kunnen je meer vertellen over hoe je het gedaan hebt in de selectieprocedure. Ben je het niet eens met hun besluit? Dan heb je het recht om bezwaar te maken. Doe dit altijd zo snel mogelijk. Op de website van de onderwijsinstelling vind je meer informatie over de procedure.

Waar kan ik zien hoeveel aanmeldingen er in totaal waren?

Studiekeuze123 ontvangt niet het totaal aantal aanmeldingen van een opleiding. Deze informatie kun je opvragen bij de onderwijsinstelling.

Categorieën
Delen via: