Rangnummer numerus fixus ontvangen: wat nu?

Blog 10 apr., 2024

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 5 min · 20847 keer gelezen

Het is zo ver... je hebt jouw rangnummer binnen... en nu? In deze blog lees je precies hoe het werkt met het aanbieden van de plaatsen bij opleidingen met een numerus fixus en wat dit voor jou betekent.

Wat betekent jouw rangnummer?

Heb je deelgenomen aan de selectieprocedure van een numerus fixusopleiding dan ontvang je op 15 april een e-mail van Studielink met daarin je rangnummer. Dit nummer laat zien welke plaats je hebt op de ranglijst. Sta je op nummer 1? Dat betekent dat je bovenaan de ranglijst staat en dus de mogelijkheid hebt om de eerste opleidingsplaats te accepteren.

Als jouw rangnummer binnen het aantal beschikbare opleidingsplaatsen (capaciteit) valt dan krijg je direct een plaats aangeboden. Heb je een nummer hoger dan het aantal beschikbare plaatsen dan hoeft dit niet te betekenen dat je niet kunt starten bij de opleiding. Op het moment dat iemand zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor zijn (eind)examen, dan komt deze plek namelijk vrij voor de volgende persoon op de ranglijst.

Goed om te weten: in het overzicht van opleidingen met een numerus fixus kun je precies zien hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn per opleiding.

Hoe werkt het met het accepteren van je opleidingsplaats?

Heb je een aanbod voor één of twee opleidingsplaats(en) ontvangen dan is het heel belangrijk dan je snel actie onderneemt! Hieronder zie je welke acties er in jouw geval nodig zijn. Bekijk de stappenplannen op Info.studielink.nl voor een toelichting hoe je een plaats kunt accepteren, weigeren of afwachten in Studielink.

Aangemeld bij één opleiding en één plaats aangeboden gekregen

Valt jouw rangnummer binnen het aantal beschikbare opleidingsplaatsen dan krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding. Het is noodzakelijk om je opleidingsplaats binnen twee weken te accepteren in Studielink. Accepteer je de plaats niet op tijd of kies je ervoor om de plaats te weigeren? Dan wordt jouw plaats aangeboden aan de volgende op ranglijst. Jij bent je plaats dan definitief kwijt.

Aangemeld bij twee opleidingen en één plaats aangeboden gekregen

Je hebt in dit geval een drie mogelijkheden:

  • als je zeker weet dat je graag wilt starten bij de opleiding waarvoor je een aanbod hebt ontvangen dan kun je de aangeboden plaats accepteren en het verzoek tot inschrijving voor de andere opleiding annuleren.
  • twijfel je nog of je wilt starten bij de opleiding waarvoor je een aanbod hebt ontvangen dan kun je ervoor kiezen om deze plaats te accepteren en af te wachten of je voor de andere opleiding alsnog een plaats aangeboden krijgt.
  • weet je zeker dat je in ieder geval niet wilt starten bij de opleiding waarvoor je een aanbod hebt ontvangen dan kun je de aangeboden opleidingsplaats weigeren en afwachten of je na 15 april nog een plaats aangeboden krijgt voor de andere opleiding. Denk hier goed over na, want nadat je de plaats hebt afgewezen in Studielink is het niet meer mogelijk om je keuze nog te wijzigen.

Het is noodzakelijk om binnen twee weken je keuze te maken en je opleidingsplaats te accepteren in Studielink. Accepteer je de plaats niet op tijd of kies je ervoor om de plaats te weigeren? Dan wordt de plaats aangeboden aan de volgende op ranglijst. Jij bent je plaats dan definitief kwijt.

Aangemeld bij twee opleidingen en twee plaatsen aangeboden gekregen

Je kunt maar voor één opleiding een plaats accepteren. Het is belangrijk dat je binnen twee weken je keuze maakt en je plaats accepteert voor de opleiding die je wilt gaan volgen. Accepteer je de plaats niet op tijd of kies je ervoor om beide plaatsen te weigeren? Dan wordt de plaats aangeboden aan de volgende persoon op ranglijst. Jij bent je plaats(en) dan definitief kwijt.

Hoe werkt het als je niet direct een plaats aangeboden krijgt?

Wanneer je op 15 april niet meteen een plaats aangeboden krijgt dan kan er later alsnog een plek vrij komen. Op het moment dat iemand zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor zijn (eind)examen, dan komt deze plek vrij voor de volgende op de ranglijst.

Als er voor jou inderdaad een opleidingsplaats vrijkomt dan ontvangt hierover een mail vanuit Studielink. Wil je de opleiding alsnog volgen dan is het belangrijk dat je de aangeboden plaats binnen twee weken accepteert als je de opleiding graag wilt volgen. Houd daarom je e-mail en je Studielink-account goed in de gaten en zorg dat je jouw aanmelding op tijd accepteert.

Het is mogelijk dat je ook na 15 april geen plaats aangeboden krijgt. Wil je in september wel starten met studeren? Meld je dan op tijd aan voor een andere opleiding. In de Opleidingenvergelijker vind je een overzicht van alle opleidingen. Twijfel je nog? Neem dan deel aan open dagen. In de Open dagen kalender vind je een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten.

Mag je een geaccepteerde plaats later toch nog weigeren?

Op het moment dat je na het accepteren van je plaats toch besluit dat je niet wil starten bij de opleiding dan kun je geaccepteerde plaats alsnog weigeren. Je hebt hier tot 31 augustus de tijd voor, maar het is aan te raden om hier niet te lang mee te wachten. De plaats kan dan alsnog worden aangeboden aan een andere student die graag aan de opleiding wil beginnen. Ook is het belangrijk voor de opleiding om te weten zodat ze de start van het collegejaar zo goed mogelijk kunnen voorbereiden.

Goed om te weten: wanneer je een geaccepteerde plaats weigert, blijft de verbruikte selectiepoging voor de numerus fixus-opleiding wel staan.

Wat als ik zak voor mijn eindexamen?

Als je zakt voor je eindexamen dan kun je niet starten met de opleiding omdat je in dat geval niet voldoet aan de toelatingseisen. Je kunt dan dus niet aan de opleiding starten. Neem als je gezakt bent zo snel mogelijk contact op met de opleiding. Je kunt dan vragen om je selectiepoging ongedaan te maken. Zo telt de selectiepoging niet mee bij het maximaal aantal selectiepogingen voor de opleiding. Dit is handig als je in de toekomst opnieuw toelating wil doen.

Wat als ik het niet eens ben met mijn rangnummer?

De ranglijst voor een opleiding met numerus fixus wordt samengesteld door de hogeschool of universiteit. Hoe die ranglijst wordt samengesteld hangt af van welke manier er is gekozen manier om de opleidingsplaatsen te verdelen bij de selectieprocedure. Als je het niet eens bent met je rangnummer kun je contact opnemen met de onderwijsinstelling voor meer informatie.

Ben je het niet eens met het besluit? Dan heb je het recht om bezwaar te maken. Doe dit altijd zo snel mogelijk. Op de website van de onderwijsinstelling vind je meer informatie over de procedure.

Studiekeuze123.nl ontvangt niet het totaal aantal aanmeldingen van een opleiding. Deze informatie kun je opvragen bij de onderwijsinstelling.

Meer weten?

Bekijk de informatiepagina's rond selectie bij numerus fixus en bekijk de veelgestelde vragen over opleidingen met een numerus fixus.

Categorieën
Delen via: