Nationale Studenten Enquête

De Nationale Studenten Enquête® (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin studenten hun mening geven over hun opleiding. Hier vind je alle informatie over de NSE!

Looking for English?
Prijswinnaars bekend!
Ook dit jaar hebben we mooie prijzen verloot onder de studenten die de NSE tot de laatste vraag beantwoord hebben. Benieuwd wie wat gewonnen heeft?

Ga naar: NSE voor instellingen | NSE voor afnemers data

Wat is de NSE?

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een landelijk onderzoek naar studenttevredenheid. Jaarlijks worden bijna alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding en hogeschool of universiteit. De resultaten worden gebruikt voor studiekeuzevoorlichting, bijvoorbeeld op Studiekeuze123.nl. Daarnaast gebruiken hogescholen en universiteiten de resultaten om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren.

Lees meer over de NSE en de onderwerpen in de vragenlijst

Nationale Studenten Enquête 2022

Deelnemende onderwijsinstellingen

Aan de NSE 2022 nemen in totaal 73 hogescholen en universiteiten deel.

Prijzen

Ook dit jaar verloten we mooie prijzen onder de studenten die deelnemen aan de NSE.

NSE en privacy

De hogescholen en universiteiten die deelnemen aan de NSE, leveren de e-mailadressen van studenten aan. Wat doen wij vervolgens met die e-mailadressen? En wat gebeurt er met de antwoorden die studenten geven?

Vragenlijst

De vragenlijst is opgebouwd uit verschillende thema's, zoals 'docenten', 'inhoud en opzet van het onderwijs' en 'aansluiting beroepspraktijk'. Een deel van de vragen wordt aan alle studenten gesteld. Daarnaast zijn er onderwerpen die onderwijsinstellingen zelf kunnen kiezen om toe te voegen aan de vragenlijst.

Resultaten NSE 2021

Op 23 juni 2021 zijn de resultaten van de NSE 2021 gepubliceerd. Ruim 330.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over hun opleiding en onderwijsinstelling.

Verantwoording

Na afloop van de Nationale Studenten Enquête publiceert Studiekeuze123 ieder jaar een onderzoeksverantwoording. Hierin wordt uitgelegd hoe het onderzoek is uitgevoerd en welke keuzes er zijn gemaakt.

Contact

Contact opnemen over de NSE kan op verschillende manieren.

Bekijken

Pers

Voor de pers hebben we alle informatie op een rij gezet.

Bekijken