Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.

Wettelijk collegegeld

De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van het wettelijk collegegeld. Dit geldt voor alle opleidingen die door de overheid bekostigd worden en is voor alle opleidingen gelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Deze voorwaarden lees je op de website van DUO.

Instellingscollegegeld

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Bij particuliere opleidingen betaal je altijd het instellingscollegegeld. Deze opleidingen worden niet door overheid bekostigd. Ze hebben daarom niks te maken met het wettelijk collegegeld.

Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe hoog het instellingscollegegeld is, al mag het nooit lager zijn dan het wettelijk collegegeld. Behalve bij joint degrees, die mogen kiezen voor een lager bedrag. Het instellingscollegegeld kan per onderwijsinstelling en per opleiding verschillen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft hier geen richtlijnen voor. Voor informatie over de hoogte van het instellingscollegegeld kun je contact opnemen met de onderwijsinstelling.

Lees meer over collegegeld

Bekostigd en particulier onderwijs

Voor beide soorten onderwijs gelden andere regels.

Lees meer over de verschillen

Collegegeld voor een tweede studie

Voor een tweede studie gelden er aangepaste regels

Lees meer over collegegeld voor een tweede studie

Wat kost studeren?

Studeren brengt kosten met zich mee.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden