Collegegeld voor een tweede studie

Start je aan een tweede studie? Dan gelden er aangepaste regels voor het collegegeld.

Twee studies tegelijkertijd

Wanneer je twee bekostigde opleidingen tegelijkertijd volgt, betaal je maar voor één opleiding collegegeld. Dit geldt alleen als je het wettelijk collegegeld betaalt. Na het betalen van het collegegeld kun je een Bewijs Betaald Collegegeld opvragen bij de onderwijsinstelling. Hiermee kun je bij je tweede opleiding aantonen dat je al wettelijk collegegeld hebt betaald. Je hoeft dan voor de tweede opleiding geen collegegeld te betalen. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de onderwijsinstelling. Omdat deze regeling alleen geldt bij het betalen van het wettelijk collegegeld, is deze niet van toepassing op particuliere opleidingen.

Twee studies na elkaar

Wanneer je een opleiding hebt afgerond en aan een tweede opleiding start, betaal je in veel gevallen het instellingscollegegeld. Het gaat dan om een tweede bacheloropleiding, een tweede masteropleiding of een tweede associate degree. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt in hbo- en wo-opleidingen. Als je na een hbo-bachelor kiest voor een wo-bachelor, wordt dit gezien als tweede bacheloropleiding. Wanneer je na een bachelor doorstroomt naar een master, wordt dit niet gezien als tweede studie.

In een aantal situaties kom je bij een tweede studie toch in aanmerking voor het wettelijk collegegeld:

  • Je hebt al een associate degree-, bachelor- of masteropleiding afgerond, maar je start voor het eerst aan een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg. Om te bepalen of een opleiding een zorg- of onderwijsopleiding is, kun je in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) van DUO kijken. Wil je een opleiding op het gebied van onderwijs volgen na een opleiding in de gezondheidszorg of andersom, dan kom je niet in aanmerking voor deze uitzonderingsregel.
  • Je start je tweede opleiding nog voordat je de eerste opleiding hebt afgerond. Je moet de tweede opleiding dan wel zonder onderbreking afronden. Stop je met de tweede opleiding en ga je later verder, dan betaal je het instellingscollegegeld.

Voorwaarden wettelijk collegegeld

De voorwaarden voor het betalen van het wettelijk collegegeld vind je op de website van DUO.

Lees meer over collegegeld

Bekostigd en particulier onderwijs

Voor beide soorten onderwijs gelden andere regels.

Lees meer over de verschillen

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Er zijn twee soorten collegegeld.

Lees meer over over de verschillende soorten collegegeld

Wat kost studeren?

Studeren brengt kosten met zich mee.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden