Bekostigd en particulier onderwijs

Bekostigd onderwijs

De meeste erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland zijn bekostigd. Dat wil zeggen dat de onderwijsinstelling door de overheid wordt betaald (bekostigd) om opleidingen te verzorgen. Je betaalt voor deze opleidingen meestal het wettelijk collegegeld. De overheid bepaalt hoe hoog dat bedrag is. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden lees je op de website van DUO. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld.

Particulier onderwijs

Naast bekostigd onderwijs, heb je ook particulier onderwijs. Deze opleidingen worden niet gefinancierd door de overheid. Daarom hebben zij ook niks te maken met het wettelijk collegegeld. Voor deze opleidingen betaal je het instellingscollegegeld. De onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe hoog dit bedrag is. Het is meestal een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld.

Studiefinanciering

Als je gaat studeren kun je in veel gevallen studiefinanciering aanvragen. De opleiding moet dan wel geaccrediteerd zijn door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Dat wil zeggen dat de kwaliteit van het onderwijs gecontroleerd en goedgekeurd is. Bekostigd en particulier onderwijs kunnen allebei geaccrediteerd zijn. Studiekeuze123.nl toont alleen NVAO-geaccrediteerde opleidingen op de website.

Lees meer over collegegeld

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Er zijn twee soorten collegegeld.

Lees meer over over de verschillende soorten collegegeld

Collegegeld voor een tweede studie

Voor een tweede studie gelden er aangepaste regels

Lees meer over collegegeld voor een tweede studie

Wat kost studeren?

Studeren brengt kosten met zich mee.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden