Halvering collegegeld

Studeer je in studiejaar 2021-2022 aan een hogeschool of universiteit? Dan krijg je een korting van 50% op het wettelijk collegegeld voor dat jaar. Deze halvering is er voor alle studenten, voor eerstejaars voltijdstudenten geldt nog een extra korting.

Waarom halvering van het collegegeld?

De overheid wil alle studenten financiële ademruimte geven in coronatijd. Dit is vastgelegd in het Nationaal Programma Onderwijs.

Bovendien hoopt het kabinet door de extra korting voor eerstejaars voltijdstudenten dat studeren financieel toegankelijker wordt. Daarnaast wil zij mensen stimuleren om voor een baan in het onderwijs te kiezen.

Hoe hoog wordt het wettelijk collegegeld?

Voor het studiejaar 2021-2022 is het wettelijk collegegeld € 1.084,-.

Eerstejaars voltijdstudenten betalen in hetzelfde studiejaar de helft van het verlaagd wettelijk collegegeld, dat komt uit op € 542,-. Ga je een lerarenopleiding doen? Dan heb je de eerste 2 jaar recht op de helft van het wettelijk collegegeld.

Lees meer.

Wat is de voorwaarde?

De 50% korting geldt als je hogeschool of universiteit financiering krijgt vanuit de overheid, ook wel bekostigd onderwijs genoemd. Voor de extra halvering gelden ook nog andere voorwaarden. Lees daarover meer.

Betaal je normaal een ander bedrag dan het volledige wettelijk collegegeld?

Dan bepaalt je hogeschool of universiteit wat je betaalt. Lees daarover meer op de website van het Nationaal Programma Onderwijs. Daar vind je ook de antwoorden op veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen - Korting op het collegegeld in het hoger onderwijs

Lees meer over collegegeld

Bekostigd en particulier onderwijs

Voor beide soorten onderwijs gelden andere regels.

Lees meer over de verschillen

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Er zijn twee soorten collegegeld.

Lees meer over over de verschillende soorten collegegeld

Wat kost studeren?

Studeren brengt kosten met zich mee.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden