Aanmelding en studiefinanciering

Aanmelding

Je hebt je keuze gemaakt voor een wo-opleiding en gaat je aanmelden. Bekijk hieronder welke stappen je moet doorlopen.

Aanmelding voor een bacheloropleiding

Als je je inschrijft op uiterlijk 1 mei dan heb je het recht om je studiekeuze te veranderen. Je mag je tot 1 september nog voor een andere studie inschrijven. Als je je wilt inschrijven voor een fixusopleiding dan is de aanmelddeadline 15 januari.

Aanmelding voor masteropleidingen

  • Sommige universiteiten hebben liever dat je eerst een aanmeldprocedure bij hen doorloopt voordat je je aanmeldt via studielink.nl. Informeer bij de onderwijsinstelling.
  • Voor een masteropleiding wordt een studiekeuzecheck niet altijd gevraagd. Je hoort van de onderwijsinstelling of je moet deelnemen aan een studiekeuzecheckactiviteit. Lees meer over de studiekeuzecheck.
  • Hoe je je aan moet melden voor een pre-master verschilt per hogeschool of universiteit. Informeer daarom bij de onderwijsinstelling voor de juiste procedure.

Opleidingen met numerus fixus en selectie

Het kan zijn dat de opleiding van jouw keuze een beperkt aantal plaatsen beschikbaar heeft. Zij kunnen een numerus fixus instellen. Opleidingen kiezen hiervoor als bijv. de arbeidsmarkt beperkt is, er te weinig stageplaatsen zijn etc. Als meer studenten zich aanmelden voor zo’n opleiding dan moet je meedoen aan de selectie door de onderwijsinstelling voor een plek. Lees meer over selectie. De aanmelddeadline voor deze opleidingen is uiterlijk 15 januari.

Studiefinanciering ontvangen

Of je nog studiefinanciering ontvangt na je afgeronde hbo-bacheloropleiding hangt af van de opleiding die je gaat volgen en hoeveel maanden studiefinanciering je al hebt verbruikt. Als je voltijd studeert, dan ontvang je in totaal zeven jaar studiefinanciering. Lees hierover meer op duo.nl.

0 opleidingenopleiding vergelijken