Wat als ik nog twijfel?

Je hebt je goed georiënteerd, je hebt open dagen bezocht en met je familie, vrienden en studiegenoten gepraat. Maar toch blijf je twijfelen. Dit is wat je nog kunt doen.

Praat met je studieadviseur

Je studieadviseur kan je misschien helpen. Met diegene kun je doornemen wat je mist bij je huidige opleiding. Is dit iets wat je wel gaat vinden bij een andere opleiding? Je studieadviseur kan je ook meer informatie geven over de verschillende soorten onderwijs. Je kunt ook contact opnemen met de universiteit waar je misschien wil gaan studeren. Zij kunnen je meer vertellen over de universiteit en de opleidingen. Ook zijn er vaak studiekeuzetrajecten die je kunt volgen. Je kunt ook kiezen voor een studiekeuzetraject bij een particuliere studiekeuzeadviseur. Hier zijn meestal wel kosten aan verbonden.

Overweeg eens een tussenjaar

Je wil niet verder met je huidige hbo-opleiding, maar je weet ook niet wat je wel wil? Dan zou je ook een tussenjaar kunnen overwegen. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kun je gebruiken om je verder te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Sommige studenten kiezen hiervoor na hun middelbare school. Maar dit kan natuurlijk ook na je bachelor. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

De website WilWeg.nl geeft informatie voor scholieren en studenten die erover denken om een periode naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor een tussenjaar. De WilWegWijzer is een online test die je laat zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om voor een periode naar het buitenland te gaan. Nadat je de WilWegWijzer hebt ingevuld, verschijnt er een dashboard op het scherm met alle benodigde informatie om jouw “droom” buitenlandervaring te verwezenlijken.

Lees meer

Studeren in het buitenland

Je kunt er ook voor kiezen om tijdens of na je bachelor in het buitenland te studeren. Hoe pak je dat aan?

Lees meer over studeren in het buitenland

Doorstromen met een ondersteuningsbehoefte

Wil je doorstromen van hbo naar wo en heb je een ondersteuningsbehoefte? Dat kan!

Lees meer over doorstromen met een ondersteuningsbehoefte

Collegegeld en studiefinanciering

Hoeveel collegegeld moet je betalen voor een tweede opleiding? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond doorstromen