Hbo-master en wo-master: wat is het verschil?

Verschil HBO en WO masters

Na je bacheloropleiding kun je een master volgen aan een hogeschool of universiteit. Dat kan op hetzelfde niveau, maar je kunt ook na je hbo-bachelor een wo-master gaan doen. Dan moet je vaak wel een schakeltraject volgen.

Hbo-master of wo-master: het verschil

Opleidingen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) leiden op voor een beroep. Een master in het hbo is dan ook meer praktisch en beroepsgericht. Voor een hbo-master wordt meestal werkervaring gevraagd. En je bent dan vaak zowel aan het werk als aan het studeren tijdens zo’n master. Een masteropleiding aan de universiteit is gericht op het doen van onderzoek. Je traint hier onder andere je analytische en onderzoekstechnische vaardigheden.

Van hbo-bachelor naar wo-master?

Wanneer je een hbo-opleiding hebt afgerond en een master wilt volgen aan de universiteit, moet je bijna altijd een schakeltraject volgen. Dit omdat een hbo-bacheloropleiding niet naadloos aansluit op een wo-master. Een wo-opleiding legt namelijk veel nadruk op onderzoek en analytisch vermogen, terwijl een hbo-opleiding meer beroepsgericht is.

Er zijn verschillende schakelmogelijkheden, die per school en masteropleiding verschillen en samenhangen met de hbo-opleiding. Je volgt bijvoorbeeld:

  • een standaard schakelprogramma (pre-master)
  • een maatwerk schakeltraject om specifieke deficiënties weg te werken
  • al tijdens je hbo-bacheloropleiding een doorstroomtraject

De duur van een schakeltraject varieert van een half jaar tot een jaar. Voor meer informatie over (de lengte/kosten van) een schakelprogramma kun je het beste terecht bij de instelling zelf.

Zoek een masteropleiding op een hogeschool of universiteit.