Verschil tussen mbo en hbo

Mbo-opleidingen en hbo-opleidingen zijn allebei praktisch. Ze leiden allebei op tot een beroep. Toch zijn er verschillen.

Mbo

  • 'Doen'
  • Veel uitleg en begeleiding bij studeren
  • Herhaling van studiestof
  • Stages met veel begeleiding

Hbo

  • 'Denken en doen'. Analyseren, problemen oplossen
  • Meer zelfstandigheid bij studeren
  • Sneller door de studiestof
  • Stages met meer eigen verantwoordelijkheid

Het ROC (mbo)

ROC staat voor 'Regionale OpleidingsCentrum'. Daar worden mbo-opleidingen gegeven. Je leert er veel in de praktijk. Er is een sterkte samenwerking met het beroepsleven. Je loopt tijdens een mbo-opleiding meerdere stages.

De hogeschool (hbo)

Een hogeschool biedt hbo-opleidingen aan. Tijdens een hbo-opleiding doe je veel kennis op, waardoor je in de praktijk aan de slag kunt. Je leert ook problemen te analyseren en op te lossen. Je doet ervaring op tijdens stages. Tijdens de lessen werk je vaak in projecten met medestudenten en maak je opdrachten. Daarnaast moet je ook aan zelfstudie doen.

Voordeel voor mbo’er op het hbo

Als mbo'er heb je al ervaring opgedaan die je op het hbo kunt gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld al veel praktische kennis en praktijkervaring. Zeker als je een hbo-opleiding in dezelfde richting gaat volgen, kun je hier veel aan hebben.

Mogelijke knelpunten

Er zijn ook een aantal knelpunten waar je tegenaan kunt lopen als je doorstroomt naar het hbo. Zo ga je sneller door de studiestof heen. Dit kan moeilijk zijn. Daarnaast zijn de studiekosten hoger. Ook moet je er zin in hebben om nog een paar jaar te studeren. Wanneer je niet nog vier jaar in de studiebanken wil zitten, zou je ook kunnen kiezen voor een associate degree (Ad). Dit is een tweejarige opleiding die qua niveau tussen mbo en hbo in zit. Lees hier meer over in het artikel Twee of vier jaar studeren?

Lees meer

Stap voor stap naar een passende hbo-opleiding

Hoe kies je een hbo-opleiding? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een opleiding kiest

Twee of vier jaar studeren?

Vind je vier jaar studeren te lang? Dan kun je ook kiezen voor een tweejarige associate degree.

Lees meer over associate degrees

Hoe is het onderwijs opgebouwd?

Het hoger onderwijs bestaat uit verschillende fases en niveaus.

Lees hoe het onderwijs is opgebouwd