Hoe is het hoger onderwijs opgebouwd?

Het hoger onderwijs bestaat uit verschillende fases en niveaus. We leggen uit hoe het onderwijs is opgebouwd.

Hogeschool en universiteit

Je hebt twee verschillende soorten hoger onderwijs. Het hoger beroepsonderwijs (hbo) op de hogeschool en het wetenschappelijk onderwijs (wo) op de universiteit. Op het hbo ben je praktischer bezig en doe je projecten met je medestudenten samen. Het wo is gericht op onderzoek doen. Je bent vooral theoretisch bezig en besteedt veel uren aan zelfstudie. Vanuit het mbo kun je doorstromen naar het hbo.

Bachelor, master of associate degree

Een bacheloropleiding is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool. Deze duurt vier jaar. Daarna kun je nog doorstuderen voor een master. Op het hbo wordt dit vaak een professionele master genoemd. Je kunt na een hbo-bachelor kiezen voor een hbo-master, maar ook voor een wo-master. Je moet dan meestal wel een schakelprogramma volgen. Dit wordt ook wel premaster genoemd. Lees meer over doorstromen van hbo naar wo.

Wil je wel naar het hoger onderwijs, maar vind je vier jaar lang studeren te lang? Dan kun je kiezen voor een associate degree (Ad). Dit een een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Lees hier meer over in het artikel Twee of vier jaar studeren?

Propedeuse

Je propedeuse halen betekent dat je al je studiepunten van het eerste jaar (60 ECTS) gehaald hebt. Het wordt ook wel afgekort naar 'je P halen'. Bij sommige opleidingen krijgt je ook een propedeusediploma. Een associate degree heeft geen propedeuse.

Doorstromen

Je kunt op verschillende manieren doorstromen binnen het hoger onderwijs. Je kunt je in een richting verdiepen of juist kiezen voor een hele andere opleiding. Soms kun je direct doorstromen, in andere situaties is er een schakeltraject nodig. In onderstaande afbeelding zie je de opbouw van het onderwijs en de verschillende manieren van doorstromen.

Middelbaar beroepsonderwijs

Naast het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs bestaat het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het mbo valt niet onder het hoger onderwijs. Op de website KiesMBO.nl lees je alles over het mbo.

Lees meer

Stap voor stap naar een passende hbo-opleiding

Hoe kies je een hbo-opleiding? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een opleiding kiest

Twee of vier jaar studeren?

Vind je vier jaar studeren te lang? Dan kun je ook kiezen voor een tweejarige associate degree.

Lees meer over associate degrees

Open dagen, zo bereid je je voor

Wil je doorstromen van mbo naar hbo? Bezoek dan open dagen!

Lees hoe je je goed voorbereid op een open dag