Stap voor stap naar een passende studiekeuze
Het kiezen van een studie aan een hogeschool of universiteit kan lastig zijn. Er is zoveel keuze! Waar moet je beginnen? We begeleiden je stap voor stap door het studiekeuzeproces, naar een opleiding die bij jou past.
Wie ben ik en wat kan ik?
Een eerste stap is nadenken over wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Schrijf op wat je sterke en zwakke punten zijn, wat je graag in je vrije tijd doet en wat je belangrijk vindt bij het kiezen van een studie. Vind je het lastig om dit zelf te bedenken? Dan kan een studiekeuzetest je helpen. Vraag ook eens aan ouders, familie of vrienden hoe zij jou zien. Wat vinden zij jouw goede eigenschappen en wat vinden ze bij je passen? Lees meer over het ontdekken van je interesses en kwaliteiten.
Ga jij starten met je studiekeuze en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Beluister de aflevering Studiekeuzepodcast: de eerste stappen in je studiekeuze op Spotify.
Ga in gesprek met je mentor of decaan
Bij je mentor of decaan kun je terecht met al je vragen over het kiezen van een studie. Zij zijn er om je informatie te geven en te helpen. Omdat ze jou kennen, kunnen ze persoonlijk advies geven.
Vergelijk opleidingen
Wanneer je een beeld hebt van je mogelijkheden, kun je op zoek naar opleidingen die daarbij passen. In de tool Van profiel naar studie zie je per studierichting welke studies je kunt volgen met jouw profiel. Ook zie je welke aanvullende vakken je misschien nodig hebt.
In het opleidingenoverzicht vind je een overzicht van alle opleidingen. Je kunt zoeken op trefwoorden. De zoekresultaten kun je verder filteren, bijvoorbeeld op soort studie, studierichting en stad. Opleidingen die je interessant vindt, kun je met elkaar vergelijken.
De stad waar je gaat studeren kan een onderdeel van je keuze zijn. Vergelijk daarom ook eens de verschillende studiesteden.
Bezoek open dagen
Je hebt opleidingen met elkaar vergeleken en hebt nu een lijstje van opleidingen die je interessant vindt. Dan is het goed om kennis te gaan maken en sfeer te proeven. Dit doe je door deel te nemen aan open dagen. Daar kun je vragen stellen aan studenten en docenten en rondkijken in het gebouw. Zie je jezelf daar al rondlopen? Een overzicht van alle open dagen vind je in de Open dagen kalender. Je haalt het meeste uit een open dag als je je goed voorbereidt. Met deze tips lees je hoe je dat doet.
MijnStudiekeuze - een persoonlijk stappenplan
MijnStudiekeuze is een persoonlijke online omgeving waarin je stap voor stap wordt begeleid bij het kiezen van een studie. Je krijgt tips en oefeningen bij de fase waarin je zit. Heb je oefening uitgevoerd? Dan kun je deze afvinken en door naar de volgende fase. In je account kun je ook opleidingen en open dagen bewaren die je interessant vindt. Een MijnStudiekeuze-account is gratis. Het is geschikt voor iedereen die een hbo- of wo-bachelor gaat kiezen.
Digitaal magazine
We hebben ook een digitaal magazine met handige tips en belangrijke informatie over het kiezen van een studie. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij numerus fixusopleidingen? Relevante onderwerpen die allemaal aan bod komen in het magazine, aangevuld met leuke filmpjes waarin studiekiezers hun verhaal vertellen.
Studiekeuzewoordenboek
Bij je zoektocht naar een passende studie kom je soms begrippen en afkortingen tegen die je nog niet kent. In het Studiekeuzewoordenboek leggen we uit wat alles betekent.
Checklist
De checklist Studiekeuze brengt je stap voor stap door de studiekeuze-informatie en hulpmiddelen op de website Studiekeuze123.nl. Ontdek, vergelijk, kies! Gebruik de checklist en hang 'm aan je koelkast. Zo vergeet je niets!
Social Media en blogs
Volg ons op Instagram en TikTok voor handige tips en reminders voor belangrijke deadlines. In onze nieuwsberichten en blogs lees je tips en achtergrondinformatie over het kiezen van een studie.
Studia na Hulanda
Ben jij scholier op Aruba, Curaçao, St. Maarten of in Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en St. Eustatius)? Lees dan ook eens onze pagina Studia na Hulanda.
Lees meer
Hogeschool of universiteit?
Wat zijn de verschillen tussen de hogeschool en de universiteit?
Lees wat de verschillen zijnWelke studierichtingen zijn er?
Een opleiding wordt ingedeeld in een studierichting.
Lees welke studierichtingen er zijn