Open dag, meeloopdag en proefstuderen

Wanneer je leerling een aantal interessante opleidingen gevonden heeft, is de volgende stap het bezoeken van een voorlichtingsactiviteit. Dat geeft een beter beeld van de opleiding en onderwijsinstelling. En het is een goede manier om sfeer te proeven. Er zijn verschillende soorten voorlichtingsactiviteiten.

Open dag

Tijdens een open dag of open avond wordt informatie gegeven over verschillende opleidingen. Zo kunnen studiekiezers met meerdere opleidingen kennismaken. Ze kunnen in gesprek gaan met studenten en docenten. En ze kunnen natuurlijk rondkijken in het gebouw waar ze straks misschien terechtkomen. Het is een goede manier om te kijken of de hogeschool of universiteit bij hen past. Zien ze zichzelf daar al rondlopen?

Proefstuderen

Wanneer je leerling uitgebreider kennis wil maken met een opleiding, is een dagje proefstuderen een goede optie. De opleiding stelt een lesprogramma samen, dat samen met andere studiekiezers gevolgd wordt. Zo krijgen ze een beeld van hoe een dag college volgen eruit kan zien. Ze hebben ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan studenten en docenten en een kijkje te nemen in het studiemateriaal.

Dagje meelopen

Wil je leerling een echte lesdag meemaken? Dan is het mogelijk om een dag mee te lopen. De studiekiezer wordt gekoppeld aan een student en volgen samen diens echte colleges. Het geeft een goed beeld van de opleiding. Daarnaast is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan studenten en docenten.

Waar en wanneer?

In de Open dagen kalender vinden studiekiezers een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten van hogescholen en universiteiten. Hogescholen en universiteiten vullen de activiteiten zelf in. Het overzicht wordt dagelijks bijgewerkt. Het is dus altijd actueel!

Goede voorbereiding

Om het meeste uit een open dag te halen, is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je leerling vooraf bedenkt wat die te weten wil komen. Om hierbij te helpen, hebben we een lijst opgesteld met slimme vragen voor tijdens een open dag. In het artikel Hoe bereid ik me voor op een open dag? geven we meer tips. Je leerling kan ook onze blog Een open dag, hoe pak je dat nou aan? lezen.

Lees meer

Wat vinden mijn leerlingen op Studiekeuze123?

We bieden veel informatie en tools. Maar wat allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 biedt

Lesmateriaal

We stellen gratis les- en voorlichtingsmateriaal ter beschikking.

Lees meer over het lesmateriaal

LOB-opdrachten

Expertisepunt LOB heeft een opdrachtenbank vol LOB-opdrachten.

Lees meer over de LOB-opdrachten