Bekijk opleidingspagina's

Heb je een beeld van de richting die je op wil? Zoek dan eens naar masters in het opleidingenoverzicht en bekijk de opleidingspagina's.

Het opleidingenoverzicht

In het opleidingenoverzicht vind je alle opleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs. Hier kun je met trefwoorden zoeken naar opleidingen. Je kunt je zoekresultaten verfijnen met verschillende filters. Wanneer je op zoek bent naar masters, is het handig om als eerste het filter 'Studieniveau' aan te zetten. Je kiest dan voor hbo master en/of wo master. Hierna kun je nog kiezen voor filters als 'Studierichting', 'Stad', 'Onderwijsinstelling' etc.

Je kunt ook de pagina Studiekeuze123.nl/studies gebruiken. Hier vind je een alfabetische lijst van alle opleidingen. Je kunt ervoor kiezen om de resultaten te filteren op studieniveau en studierichting. Deze pagina verschilt van het opleidingenoverzicht doordat er bij een studie geen onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende onderwijsinstelling. De informatie die gegeven wordt, is landelijk. Op de studiepagina zie je welke onderwijsinstellingen die studie aanbieden. Wanneer je dan doorklikt, kom je uit op de opleidingspagina van die opleiding aan een specifieke hogeschool of universiteit.

Welke informatie vind ik op de opleidingspagina?

Op de opleidingspagina vind je veel informatie. Deze is onderverdeeld in een aantal blokken.

Over de opleiding

Hier vind je een omschrijving van de opleiding. Als er binnenkort een open dag is, zie je die ook in dit blok. Daarnaast is het bij sommige opleidingen mogelijk om een bepaalde richting binnen een opleiding te kiezen. Wanneer een opleiding een variant, afstudeerrichting of honoursprogramma aanbiedt, vind je die onder het kopje 'Keuzes bij de opleiding'.

Toelating & selectie

Bij het onderdeel Toelating & selectie vind je informatie over de toelatingseisen. Ook zie je er hoe hoog het collegegeld is.

Belangrijke data

De eerstvolgende belangrijke momenten op de planning vind je bij Belangrijke data. Hier worden aanmelddeadlines, startmomenten en open dagen getoond.

Tijdens de opleiding

In het blok Tijdens de opleiding vind je cijfers over de opleiding. Zo zie je hoeveel studenten de opleiding volgen, hoeveel eerstejaarsstudenten er zijn en wat de verdeling is tussen mannen en vrouwen. Ook vind je cijfers over het studieverloop. Dat is het percentage studenten dat een diploma haalt.

Tevredenheid

Ben je benieuwd wat studenten die de opleiding volgen of hebben gevolgd van de opleiding vinden? Dan kun je bij het kopje Tevredenheid kijken. Daar vind je de resultaten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Daarin geven studenten aan hoe tevreden ze zijn over de sfeer van de opleiding, de studiefaciliteiten, de inhoud en opzet van het onderwijs, de leraren en nog veel meer onderwerpen. De cijfers worden vergeleken met het landelijk gemiddelde van de studie.

In de NAE en de HBO-Monitor geven afgestudeerde studenten aan of ze de opleiding opnieuw zouden kiezen. Ook geven ze aan of ze vinden dat de opleiding een goede basis vormt om te starten op de arbeidsmarkt. Deze cijfers tonen we ook.

Na afstuderen

Je bent vast ook benieuwd wat voor kansen je met deze opleiding hebt op de arbeidsmarkt. Hier hebben we ook cijfers over. Deze cijfers gelden voor de studie landelijk, niet voor de opleiding aan een specifieke onderwijsinstelling. Je vindt er informatie over hoeveel van de studenten die afstudeerden een baan vonden en wat hun bruto startsalaris was. Je ziet de meest gekozen beroepen na de opleiding en hoe hoog je kansen zijn om een baan te vinden. Afgestudeerde studenten geven aan hoe tevreden ze zijn over hun baan en de carrièremogelijkheden.

Contact

Bij het blokje Contact vind je de contactgegevens van de hogeschool of universiteit.

Informatie vergelijken

Je kunt gemakkelijk de informatie van verschillende opleidingen met elkaar vergelijken. Dit doe je in de opleidingenvergelijker. Vanuit daar kun je opleidingen opzoeken. Je kunt ook bovenaan een opleidingspagina op de grote, gele knop 'Vergelijken' klikken. Dan wordt de opleidingen ook in de vergelijker geplaatst. Wil je opleidingen bewaren? Dan kies je voor '❤ Bewaar'. Als je een MijnStudiekeuze-account hebt, blijven de opleidingen ook bewaard als je de pagina afsluit en later terugkomt.

Let op: Het stappenplan in MijnStudiekeuze is alleen beschikbaar voor studiekiezers die zoeken naar een bachelor. Als je op zoek bent naar een master, kun je het stappenplan niet gebruiken. Je kunt wel je favoriete opleidingen en open dagen bewaren.

Niet van alle opleidingen data beschikbaar

Om de informatie op de opleidingspagina te kunnen tonen, zijn we afhankelijk van verschillende bronnen. Soms geven deze bronnen niet genoeg informatie. Ook kan het zijn dat informatie niet betrouwbaar genoeg is. Daarom kun je opleidingen tegenkomen waar geen data van beschikbaar is. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de hogeschool of universiteit.

Lees meer

Welke opties heb ik?

Kies je voor een hbo- of wo-master? Ga je voltijd of deeltijd studeren? En welke soort master kies je?

Lees meer over welke opties je allemaal hebt als je kiest voor een master

Bezoek open dagen

Ben je op zoek naar een masteropleiding? Bezoek dan open dagen!

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag

Collegegeld en studiefinanciering voor masters

Wat kost het volgen van een master? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond het volgen van een master