Ik heb deelgenomen aan de studiekeuzecheck, wat nu?

Als je hebt deelgenomen aan de studiekeuzecheck, ontvang je van de onderwijsinstelling een advies. Is het advies positief? Dan denkt de onderwijsinstelling dat de opleiding bij je past en dat je hem succesvol gaat afronden. Krijg je een negatief advies? Dan ziet de onderwijsinstelling een risico dat je gaat uitvallen.

Is het advies bindend?

Wanneer je je voor 1 mei voor de opleiding hebt aangemeld, is het advies na de studiekeuzecheck niet bindend. Dus ook bij een negatief advies mag je aan de opleiding starten. Het is dan wel verstandig om nog eens goed na te denken of de opleiding wel echt bij je past. Heb je je na 1 mei pas voor het eerst bij een opleiding aangemeld? Dan kan het advies van de onderwijsinstelling wel bindend zijn. Meer hierover lees je op de pagina Rechten en plichten rond aanmelden.

Ik wissel van studie, moet ik dan opnieuw deelnemen?

Je hebt je voor 1 mei voor een opleiding aangemeld, maar je wisselt van studie, bijvoorbeeld na de studiekeuzecheck. De onderwijsinstelling kan je verplichten om ook bij de nieuwe opleiding deel te nemen aan de studiekeuzecheck. Zonder deelname mag je dan niet aan de opleiding beginnen. Dit geldt ook voor mensen die nu al studeren maar willen overstappen naar een andere opleiding en studenten die een nieuwe opleiding moeten kiezen na een negatief bindend studieadvies.

Ik heb een vraag of klacht over de studiekeuzecheck van een opleiding

Wil je weten wat de studiekeuzecheck precies inhoudt of wil je meer informatie over het advies dat je gekregen hebt? Neem dan eerst contact op met de onderwijsinstelling of de opleiding. Zij kunnen je verder helpen. Doe dit ook als je een klacht hebt. Kom je er met de onderwijsinstelling niet uit? Dan kun je je klacht melden bij het landelijke Meldpunt Studiekeuzecheck.