Studiekeuzepodcast: hoe help je je kind met de studiekeuze?

Het kiezen van een studie kan best een overweldigend proces zijn. Als ouder of verzorger wil je jouw kind hier zo goed mogelijk bij ondersteunen. Maar hoe pak je dat aan? In deze aflevering gaat host Myrna in gesprek met studiekeuzevoorlichter Daniëlle en Aline, ouder van drie studerende kinderen.


Beluister de aflevering Hoe help je jouw kind met de studiekeuze? op Spotify

Hoe vind je de juiste balans?

Een goede balans vinden tussen de wensen van je kind en je eigen voorkeuren is geen gemakkelijke opgave. Daniëlle vertelt: "Ik denk dat wij als ouders er ons wel bewust van moeten zijn dat wij toch echt wel onze eigen wensen hebben. Je kunt wel zeggen 'je mag kiezen wat je wilt als je er maar gelukkig van wordt', maar je hebt als ouder toch wel een voorkeur."

Aline herkent dat wel: "met mijn zoon zijn we naar verschillende universiteiten gegaan en dat paste hem gewoon niet. Als ouder denk je dan in eerste instantie van 'je hebt vwo en je bent er zo goed in, zo jammer als je er dan niks mee gaat doen'." Volgens Aline is het dan belangrijk om toch op zoek te gaan naar waar je kind zich uiteindelijk het beste thuis voelt.

Tip van Daniëlle:

"uit enquêtes onder studiestoppers blijkt dat ongeveer 37% zegt dat de manier van studeren niet goed paste. Het is heel belangrijk om daar samen naar te kijken."

Studiekeuzebegeleider Daniëlle deelt haar ervaringen tijdens de Studiekeuzepodcast

Hoe ga je het gesprek aan?

Bij Aline hielp het heel erg om vragen te stellen: "als ze dan bij een bepaalde school zijn geweest dan vraag ik ernaar, zo van 'wat heb je allemaal gezien of gehoord?' en 'wat bevalt je eraan?'. Ook Daniëlle past deze aanpak toe bij haar eigen kinderen. Haar dochter is zich vooral aan het oriënteren op wat de studie inhoudt. Daniëlle: "als ouder kun je daar heel erg bij helpen, met name door vragen te stellen over de studie." Alleen is het hierbij volgens Daniëlle ook wel een beetje zoeken naar de juiste balans: "ik merk dat sommige jongeren dat ook wel lastig vinden als ouders maar blijven doorvragen... dat kan dan juist ook averechts werken."

Op zoek naar inspiratie voor vragen om het gesprek mee te openen? Bekijk het artikel Mijn kind begeleiden bij de studiekeuze: tips voor ouders.

Tip van Aline:

"Ga mee naar de open dag. Als ouder let je toch meer op de praktische dingen zoals 'hoe ver is het reizen?', 'wat kost het?' en 'wat kun je er eigenlijk mee?'. Ik denk dat je kind daar nog niet zo aan denkt."


Aline, ouder van drie kinderen, deelt haar ervaringen tijdens de Studiekeuzepodcast

Hoe maak je samen een plan van aanpak?

Met behulp van een plan van aanpak kun je jouw kind helpen om het studiekeuzeproces wat meer behapbaar maken. Daniëlle adviseert om hier op tijd mee te beginnen zodat je voor het eindexamenjaar al naar open dagen kunt gaan. Hierdoor kan je kind in het eindexamenjaar nog meedoen aan proefstuderen en meeloopdagen. Aline: "tijdens een meeloopdag kun je zien wat de studie inhoudt, maar ook al een beetje een indruk krijgen van de andere mensen waarmee je straks in de studie komt."

Bekijk de open dagen kalender voor een actueel overzicht van open dagen, proefstuderen, meeloopdagen en andere activiteiten.

Meer tips over studiekeuze

Aline en Daniëlle hebben ook nog een aantal andere tips:

Wil je meer tips? Bekijk dan het artikel Mijn kind begeleiden bij de studiekeuze: tips voor ouders.

Luister verder...

Heb je de smaak te pakken en wil je meer afleveringen horen? Ga naar de pagina Studiekeuze123.nl/podcast voor een overzicht van alle beschikbare afleveringen en breng een bezoek aan Apple Podcasts, Spotify of YouTube om je te abonneren! 

Artwork Luister de Studiekeuzepodcast van Studiekeuze123.nl

Startpagina Mijn kind begeleiden bij de studiekeuze | Checklist studiekeuze