Wat zijn de plannen voor het bindend studieadvies (BSA)?

Nieuws 10 mei, 2023

leestijd 2 min · 3068 keer gelezen

Als het aan de minister van onderwijs ligt dan krijgen eerstejaarsstudenten in de toekomst meer tijd om te wennen aan het studeren. In een nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl vertelt minister Dijkgraaf over zijn plannen rond het bindend studieadvies.

Wat zijn de plannen van de minister

Een bindend studieadvies (BSA) betekent dat je in het eerste studiejaar een bepaald aantal studiepunten (ECTS) moet halen om door te mogen met je opleiding. Om hoeveel studiepunten dit gaat verschilt per opleiding. Op dit moment ligt het gemiddeld aantal nog op 45 ECTS.

Minister Dijkgraaf wil dat hogescholen en universiteiten alleen nog een negatief advies uitdelen bij 30 ECTS of minder. Ook is het de bedoeling dat studenten die het risico lopen om het BSA niet te halen goede begeleiding krijgen.

Waarom deze aanpassingen in het BSA

Volgens minister Dijkgraaf wordt de lat in het eerste studiejaar nu vaak behoorlijk hoog gelegd. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het welzijn en de leerprestaties van studenten. Met de aanpassingen in het bindend studieadvies wil de minister de prestatiedruk verminderen en het welzijn van studenten verbeteren.

"Het bsa zou studenten moeten ondersteunen bij het vinden van een balans tussen hun welzijn en studievoortgang, maar de nadruk ligt nu vooral op de studievoortgang.” - Minister Dijkgraaf op Rijksoverheid.nl

Wanneer volgt er een besluit

De planning van de minister is om het wetsvoorstel over het BSA volgend voorjaar naar de Tweede Kamer sturen. De nieuwe wetgeving gaat dus op zijn vroegst in vanaf studiejaar 2025-2026.

Meer lezen over het BSA per opleiding

Op onze opleidingspagina's lees je bij het onderdeel ‘Tijdens de opleiding’ meer over hoe de verschillende opleidingen het BSA op dit moment invullen. Heb je vragen of wil je meer weten over het bindend studieadvies bij een bepaalde opleiding? Bekijk de informatie op de website van de hogeschool of universiteit en neem contact op.

Lees het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl

Categorieën
Delen via: