Alles over open dagen, meeloopdagen en proefstuderen

Blog 4 nov., 2021

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 7919 keer gelezen

Je kunt je weer aanmelden voor open dagen! Maar wat is een open dag precies? Hoe zorg je ervoor dat een open dag nuttig is voor je? En wat is dan een proefstudeerdag of een meeloopdag? Check hier het antwoord op al deze vragen, lees tips van mede-studiekiezers en nog veel meer!

Wat is een open dag?

Een open dag (of avond!) is een algemene voorlichtingsactiviteit. Hier krijg je informatie over de opleidingen van een hogeschool of universiteit. Dat kan zowel op de locatie zelf als online. Zie het als jouw eerste ontmoeting met een opleiding of onderwijsinstelling. Zie jij jezelf bijvoorbeeld al in het gebouw rondlopen? En welke faciliteiten zijn er allemaal? Daarnaast kun je het gesprek aangaan met studenten. Vraag bijvoorbeeld hoe het uitgaansleven is, of wat de fijnste plekken zijn voor zelfstudie.

Tip van een mede-studiekiezer: “Ga vooral langs bij meerdere open dagen. Als je op tijd start, kun je nog eens langsgaan bij de school waar de sfeer jou het meest aanspreekt.”

Fysieke of online open dag?

Naast fysieke open dagen, bieden veel instellingen ook online open dagen aan. Op een online open dag volg je presentaties over de verschillende opleidingen. Ook kun je chatten met docenten en studenten. Vaak is er een virtuele tour, zodat je kunt zien hoe het gebouw eruitziet. Dit biedt niet helemaal dezelfde ervaring als een fysieke open dag, maar je kunt een online open dag wel gemakkelijker én vaker bijwonen doordat je geen reistijd hebt.

Tip van een mede-studiekiezer: “Als je de voorlichting opneemt, kun je alles nog een keer rustig terugluisteren voor als je net even iets hebt gemist.”

Open Dagen Kalender

Maar waar vind je dan al die open dagen? Nou, in onze Open Dagen Kalender! Met deze tool kun je alle open dagen gemakkelijk doorzoeken, en ze ook opslaan in je MijnStudiekeuze-account. Stel reminders in, zodat je op tijd een herinnering krijgt. Heb je je aangemeld voor een open dag? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid op pad gaan. Lees hiervoor het artikel Hoe bereid ik me voor op een open dag? 

Heb je tijdens een open dag een opleiding gezien die jou bevalt? Volg dan eens een verdiepende voorlichtingsactiviteit om meer feeling te krijgen bij een opleiding. Zoals een dag proefstuderen of een meeloopdag.

Wat is een meeloopdag?

Op een meeloopdag loop je mee als student voor één dag. Je wordt gekoppeld aan iemand die al studeert en jullie bezoeken samen ‘normale’ colleges en werkgroepen. Zo ervaar je hoe het is om de studie echt te volgen. De docent past de les niet aan jou aan, en misschien ben je wel de enige studiekiezer in de zaal. Je ervaart dus écht hoe het is om student te zijn aan deze opleiding. Je snapt misschien nog niet alles, maar vind je de onderwerpen wel boeiend? Zie jij jezelf al tussen deze studenten zitten? Voel je je al een beetje thuis? Voor en na de lessen kun je al je vragen stellen aan zowel studenten als docenten.

Tip van een studiekiezer: “Op zo’n dag zie je ook hoe de relatie is tussen de studenten en docenten. Zo krijg je een idee van hoe dat straks bij jou gaat.”

Wat is proefstuderen?

Proefstuderen is ook een verdiepende voorlichtingsactiviteit, maar het is net even anders dan een meeloopdag. Als je gaat proefstuderen, volg je samen met andere studiekiezers een speciaal programma om kennis te maken met een opleiding. Vaak krijg je dan een proefcollege, een practicum of andere opdrachten. Ook leer je meer over de opbouw van de studie, en hoe het eerste jaar eruitziet. Je krijgt dus meer uitleg over de studie zelf. Ook is er alle ruimte voor praktische vragen.

Tip van een studiekiezer: “Volg eens van verschillende opleidingen een proefstudeerdag. Zo krijg je een beter beeld van welke vakken of opdrachten er zijn en welke bij jou passen.”

Meelopen of proefstuderen? Kijk in onze Open Dagen Kalender en plan jouw activiteit in. Succes!

Categorieën
Delen via: