Corona en studiekeuze 2021 - Dit moet jij weten

Nieuws 15 mrt., 2021

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 10458 keer gelezen

**Dit bericht wordt steeds geüpdatet bij nieuwe ontwikkelingen.**

Corona is nog steeds van invloed op ons leven. Ook in het (hoger) onderwijs worden maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit heeft vanzelfsprekend ook gevolgen voor de mensen die bezig zijn met hun studiekeuze. In dit bericht attenderen we je op landelijke maatregelen of ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op jouw studiekeuze of studentenleven in het hoger onderwijs.

Online open dagen en voorlichtingsactiviteiten

De open dagen en andere voorlichtingsactiviteiten worden nog steeds vrijwel allemaal online georganiseerd. Hierbij doen hogescholen en universiteiten hun best om een compleet en realistisch beeld te geven van wat je kunt verwachten als je bij hen gaat studeren. Ook is het vaak mogelijk om met studenten, docenten, medewerkers of studieadviseurs in contact te komen, zodat je hen vragen kunt stellen. In onze landelijke Open dagen kalender hebben we de voorlichtingsactiviteiten van alle hogescholen en universiteiten voor je verzameld.

Centrale eindexamens gaan door, maar met versoepelingen

De centrale eindexamens gaan dit jaar door. Door de bijzondere situatie gaan er wel wat dingen anders dan anders. De Rijksoverheid heeft de uitgebreide pagina Eindexamens 2021, waarop ze alle wijzigingen beschrijven. Daarnaast is een toelichting voor scholen op de aangekondigde maatregelen te vinden in het Servicedocument examens 2021.

Hieronder een korte samenvatting:

  • Het tweede tijdvak wordt verlengd naar 10 dagen. Zo kunnen leerlingen die ziek zijn of in quarantaine zitten in het eerste tijdvak, het examen afleggen in het tweede tijdvak. Ook kunnen leerlingen 1 of meerdere vakken doorschuiven naar het tweede tijdvak, zodat voor deze vakken meer voorbereidingstijd is.
  • Alle eindexamenkandidaten krijgen een extra herkansing voor het centraal examen.
  • Leerlingen mogen 1 vak niet laten meetellen voor het bepalen van de uitslag. Dat mag geen kernvak zijn.
  • Om leerlingen extra ondersteuning te bieden bij de voorbereiding op het examen, wordt er geld vrijgemaakt voor scholen om extra begeleiding te organiseren. Daarnaast wordt per 1 maart een nieuw online platform gelanceerd waar examenlesstof wordt uitgelegd.

Nationaal Programma Onderwijs is er ook voor het hoger onderwijs

"De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Daarom heeft het kabinet besloten tot een Nationaal Programma Onderwijs. Hiervoor wordt in totaal 8,5 miljard euro geïnvesteerd. En daarnaast 645 miljoen euro structureel om de hogere studentenaantallen te compenseren. Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging, en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft." Bron: Aankondiging Nationaal Programma Onderwijs (nieuwsbericht)

Er zijn allerlei maatregelen aangekondigd als onderdeel van het Nationaal Programma Onderwijs. Die worden op korte termijn uitgewerkt. De meest actuele informatie en ontwikkelingen vind je op Rijksoverheid.nl.

Categorieën
Delen via: