Ik heb al deelgenomen

Hoe zit het met het advies dat ik ontvang na deelname?

Aan een studiekeuzecheck is een studiekeuzeadvies verbonden. De vorm van dit advies verschilt per instelling. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld, is dit advies niet bindend. Heb je je pas na 1 mei voor de eerste keer aangemeld, dan kan een negatief advies bindend zijn. Je mag dan niet met de gekozen opleiding beginnen.

Als ik een negatief advies krijg na deelname aan een studiekeuzecheck, mag ik dan toch starten met de opleiding?

Als je je voor 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding, mag je ongeacht het advies dat je ontving, starten met de opleiding. Het is natuurlijk wel raadzaam om je af te vragen waarom je een negatief advies ontving en hierover in gesprek te gaan met de opleiding.

Hoe weet ik na de studiekeuzecheck of ik de juiste studiekeuze heb gemaakt?

Er wordt van je verwacht dat jij de studiekeuzecheck gebruikt om te controleren of de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Bereid je daarom goed voor op de lessen die je volgt of de opdrachten die je maakt. Soms heb je ook de mogelijkheid om te praten met studenten die de opleiding al doen of ontmoet je docenten en medewerkers. In dat geval is het raadzaam om deze mensen veel vragen te stellen.

Het advies dat je van de opleiding krijgt, is ter ondersteuning van je eigen indruk na deelname aan de studiekeuzecheck. Het kan dus gebeuren dat jij een positief advies ontvangt, maar dat je toch bent gaan twijfelen aan je studiekeuze.

Lees meer over wat je kunt doen als je twijfelt na een studiekeuzecheck.

Moet ik (opnieuw) aan een studiekeuzecheck deelnemen als ik wissel van opleiding?

Als je je voor 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding en daarna wisselt naar een andere opleiding, kan een opleiding deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen. Dit geldt ook voor mensen die nu al studeren en willen wisselen van studie of voor mensen die een negatief bindend studieadvies hebben ontvangen en zich als gevolg hiervan voor een andere opleiding aanmelden.

Lees meer over jouw rechten en plichten als je wisselt van opleiding.

Wat kan ik doen met een vraag of klacht over de studiekeuzecheck van een bepaalde opleiding?

Neem hierover eerst contact op met de opleiding zelf of met de instelling waar de opleiding onder valt. Als je er met hen niet uitkomt, kun je je klacht melden bij het landelijk meldpunt studiekeuzecheck.