Ik heb al deelgenomen

Hoe zit het met het advies dat ik ontvang na deelname?

Aan een studiekeuzecheck is een studiekeuzeadvies verbonden. De vorm van dit advies verschilt per instelling. De meeste studenten krijgen een positief advies, maar de hogeschool of universiteit kan je in sommige gevallen adviseren je studiekeuze te heroverwegen. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld is dit advies niet bindend. Heb je je pas na 1 mei voor de eerste keer aangemeld dan kan een negatief advies bindend zijn. Je mag dan niet met de gekozen opleiding beginnen.

Als ik een negatief advies krijg na deelname aan een studiekeuzecheck, mag ik dan toch starten met de opleiding?

Als je je op tijd hebt aangemeld voor een opleiding, mag je ongeacht het advies dat je ontving, starten met de opleiding. Het is natuurlijk wel raadzaam om je af te vragen waarom je misschien een negatief advies ontving en hierover in gesprek te gaan met de opleiding.

Hoe weet ik na de studiekeuzecheck of ik de juiste studiekeuze heb gemaakt?

Er wordt van je verwacht dat jij de studiekeuzecheck gebruikt om te controleren of de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Dit betekent dus dat opleidingen verwachten dat je de studiekeuzecheck serieus neemt en dat je je bijvoorbeeld voorbereid op lessen waar je aan deelneemt of je best doet op opdrachten die je maakt. Soms heb je ook de mogelijkheid om te praten met studenten die de opleiding al doen of ontmoet je al docenten en medewerkers. In dat geval is het raadzaam om deze mensen veel vragen te stellen.

Om je te helpen bij het bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt, geeft de opleiding je na deelname aan de studiekeuzecheck een advies. In dit advies is opgenomen of de opleiding bij jou past. Het advies is niet bindend als je je op uiterlijk 1 mei hebt aangemeld. Bij een negatief advies mag je nog steeds starten met de opleiding. Het is natuurlijk wel raadzaam om te bedenken waarom je een negatief advies hebt ontvangen. Het advies dat je ontvangt is dus ter ondersteuning van je eigen indruk na deelname aan de studiekeuzecheck. Het kan dus ook gebeuren dat jij een positief advies ontvangt, maar toch bent gaan twijfelen aan je studiekeuze.

Moet ik (opnieuw) aan een studiekeuzecheck deelnemen als ik wissel van opleiding?

Als je je op uiterlijk 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding of hebt deelgenomen aan de selectieprocedure voor een fixusopleiding en daarna wisselt naar een andere opleiding, kan een opleiding deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen. Dit geldt ook voor mensen die nu al studeren en willen wisselen van studie of voor mensen die een negatief bindend studieadvies hebben ontvangen en zich als gevolg hiervan voor een andere opleiding aanmelden.

Lees meer over jouw rechten en plichten als je wisselt van opleiding.

Wat kan ik doen met een vraag of klacht over de studiekeuzecheck van een bepaalde opleiding?

Neem hierover eerst contact op met de opleiding zelf of met de instelling waar de opleiding onder valt. Als je er met hen niet uitkomt, kun je je klacht melden bij het landelijk meldpunt studiekeuzecheck.