Wat kost studeren?

Wat kost studeren?

Studeren brengt kosten met zich mee. Denk aan collegegeld, studiemateriaal of de huur van je studentenkamer. Daarnaast krijg je wellicht studiefinanciering. Dit is vanaf schooljaar 2015-2016 een lening tegen gunstige voorwaarden.

Handige studiewegwijzer van ISO en LAKS

De landelijke studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Organisatie) en scholierenorganisatie LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) hebben een handig online boekje gemaakt met meer informatie over studiefinanciering en andere studentenzaken

Studiekosten: wettelijk collegegeld

Kom je rechtstreeks van het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs dan betaal je voor je eerste studie in het hoger onderwijs het wettelijk collegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het collegegeld vast. Daarnaast is er het instellingscollegegeld. Dit vragen onderwijsinstellingen als je niet voldoet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld of als je een studie volgt bij een private (niet-bekostigde) onderwijsinstelling.

En je maakt nog meer kosten voor je opleiding! Denk aan studieboeken en ander studiemateriaal. Dit verschil per opleiding, informeer hiervoor bij je onderwijsinstelling.

Studiefinanciering

Vanaf het studiejaar 2015-2016 is de studiefinanciering een lening. Dit wordt het studievoorschot genoemd. Het houdt in dat je een maximaal bedrag per maand mag lenen van de overheid, tegen gunstige voorwaarden. Natuurlijk kun je zelf beslissen of je dit volledige bedrag of juist minder wilt lenen. Wie weet springen je ouders financieel bij of heb je een betaalde bijbaan om je kosten te dekken. Lees meer over het  Studievoorschot.

Studentenreisproduct

Reizen is een grote kostenpost voor studenten. Gelukkig kun je een studentenreisproduct aanvragen bij DUO, Dienst Uitvoering Onderwijs. Zo reis je gratis (of met korting) met het openbaar vervoer. Aanvragen kan tegelijkertijd met de aanvraag voor de lening. Ook als je niet wilt lenen, kun je wel een reisproduct aanvragen. LET OP: je reisproduct is een lening. Alleen als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt je reisproduct een gift. Je kunt er daarom voor kiezen om je reisproduct niet op te halen. Voor meer informatie: www.duo.nl.

De kosten van een kamer

Het goedkoopst is natuurlijk om bij je ouders te blijven wonen, maar op kamers wonen kan natuurlijk ook. De hoogte van kamerhuur is afhankelijk van verschillende factoren, en verschilt ook per stad.

Financieel overzicht maken

De grote vraag is ‘wat kost studeren?’ en hoe kun je de financiering hiervoor rond krijgen. Om erachter te komen hoeveel je nodig heeft, kun je samen je vader/moeder een studentenbegroting opstellen. Zo wordt duidelijk wat jouw uitgaven en inkomsten zijn. De rekentool Studiefinanciering van DUO is hiervoor een goed hulpmiddel. Met deze tool kun je de studiefinanciering berekenen. Met de tool kun je ook zie hoeveel je ná je studie moet aflossen. Dat lijkt nog ver weg als je net begint met studeren, maar het geeft je nu alvast inzicht in de financiële consequenties voor later. Het Nibud heeft een handige Geldwijzer uitgebracht. In dit boekje kun je alles lezen over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, belasting en op kamers gaan.

0 opleidingenopleiding vergelijken