Wat is het verschil tussen een hbo-master en een wo-master?

Verschil HBO en WO masters

Na je bacheloropleiding kun je een master volgen aan een hogeschool of universiteit. We zetten de verschillen voor je op een rijtje en vertellen je wat je moet doen om na een hbo-bacheloropleiding een wo-master te kunnen volgen.

Hbo-master of wo-master: het verschil

Opleidingen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) leiden op voor een beroep. Een master in het hbo is dan ook meer praktisch en beroepsgericht. Voor een hbo-master wordt meestal werkervaring gevraagd. En je bent dan vaak zowel aan het werk als aan het studeren tijdens zo’n master. Een masteropleiding aan de universiteit is gericht op het doen van onderzoek. Je traint hier onder andere je analytische en onderzoekstechnische vaardigheden.

Kan ik met een afgeronde hbo-studie ook een universitaire master volgen?

Ja, dat is mogelijk. Maar wanneer je een hbo-opleiding hebt gedaan en je een master wilt volgen aan de universiteit, moet je bijna altijd een pre-master (ook wel schakeljaar genoemd) volgen. Dit omdat een hbo-bacheloropleiding niet naadloos aansluit op een universitaire master. Een wo-opleiding legt namelijk veel nadruk op onderzoek en analytisch vermogen, terwijl een hbo-opleiding meer beroepsgericht is. Om op het vereiste niveau te komen voor een universitaire master zul je een pre-master/schakeljaar moeten volgen. De duur hiervan varieert van een half jaar tot een jaar.

Voor meer informatie over (de lengte van/de kosten voor) een pre-master/schakeljaar kun je het beste terecht bij de instelling zelf.

Zoek een masteropleiding op een hogeschool of universiteit.

0 opleidingenopleiding vergelijken