Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Je moet denken aan collegegeld, studiemateriaal en de huur van je studentenkamer. Maar er is ook studiefinanciering. Wij geven informatie over waar je rekening mee moet houden.

Collegegeld

Wanneer je een opleiding gaat volgen in het hoger onderwijs, dan moet je collegegeld betalen. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Je moet als student aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan die voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is meestal hoger.

Lees meer over collegegeld.

Overige studiekosten

Naast het collegegeld betaal je nog meer studiekosten. Denk hierbij aan studieboeken en ander studiemateriaal. Deze kosten verschillen per opleiding. Bij de onderwijsinstelling kun navragen hoeveel dit ongeveer zal zijn.

De huur van een kamer

Wanneer je in de buurt van je ouders gaat studeren, kun je ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. Ga je verder weg studeren, of ben je toe aan iets voor jezelf? Dan kun je net als veel andere studenten op kamers gaan wonen. Je moet dan huur voor je kamer betalen. Hoe veel dat is, hangt van verschillende dingen af, zoals de grootte van je kamer en de stad. Voor sommige woningen kun je huurtoeslag krijgen. Je krijgt dan een deel van je huur terug van de Belastingdienst. Op de stedenpagina's vind je informatie over de gemiddelde huurprijs en hoe gemakkelijk je in die stad een kamer vindt.

Lees meer over op kamers gaan in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

Studiefinanciering

De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering. Dit bestaat uit een aantal onderdelen: een lening, het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Waar je recht op hebt, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de opleiding die je volgt, waar je woont en je leeftijd. De studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Op hun website vind je alle informatie over de voorwaarden en hoe je het aanvraagt. Ze hebben ook een rekentool waarmee je de hoogte van je studiefinanciering kunt berekenen. De tool laat ook zien hoeveel je na je studie moet aflossen. Dit lijkt nog ver weg, maar het is goed om hier al rekening mee te houden. Een (studie)schuld kan gevolgen hebben.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor is er behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Voor deze studenten zijn er ook financiële regelingen, zoals het Profileringsfonds. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) biedt informatie aan studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Lees meer over studeren met een ondersteuningsbehoefte

Maak een financieel overzicht

Voordat je gaat studeren is het goed om een financieel overzicht te maken. Welke kosten verwacht je te maken, hoeveel studiefinanciering kun je aanvragen en ben je van plan om een bijbaantje te nemen? Denk hierbij ook aan de financiële gevolgen van bijvoorbeeld een lening in de toekomst. Vraag je ouders of iemand uit je omgeving of ze je kunnen helpen bij het maken van dit overzicht.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een handige Geldwijzer voor studenten uitgebracht. In dit boekje kun je alles lezen over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, verzekeringen en op kamers gaan.

Lees meer

Alles over collegegeld

Wat is collegegeld en hoeveel moet je betalen?

Lees alles over collegegeld

Opleidingen vergelijken

Ontdekt, vergelijk en kies opleidingen!

Ga naar het opleidingenoverzicht

Sfeer proeven?

Neem deel aan een open dag!

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag