Wat kost studeren?

Studeren brengt kosten met zich mee. Denk aan collegegeld, studiemateriaal, eten en drinken, verzekeringen of de huur van je studentenkamer. Om deze kosten te dekken, kun je studiefinanciering krijgen.

Studiekosten: wettelijk collegegeld

Kom je rechtstreeks van het voortgezet onderwijs of het mbo dan betaal je voor je eerste studie in het hoger onderwijs het wettelijk collegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het collegegeld vast. Daarnaast is er het instellingscollegegeld. Dit vragen onderwijsinstellingen als je niet voldoet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld of als je een private (niet-bekostigde) opleiding volgt.

En je maakt nog meer kosten voor je opleiding! Denk aan studieboeken en ander studiemateriaal. Dit verschil per opleiding, informeer hiervoor bij je onderwijsinstelling.

De kosten van een kamer

Het goedkoopst is natuurlijk om bij je ouders te blijven wonen, maar op kamers wonen kan ook. De hoogte van kamerhuur is afhankelijk van verschillende factoren, en verschilt ook per stad.

Verzekeringen

Als student is het verstandig om je te verzekeren. Denk dan aan:

 • Zorgverzekering: vanaf 18 jaar ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeraars bieden voordelige studententarieven.
 • Inboedelverzekering: als je op jezelf woont, is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd tegen onder meer inbraak, vernieling en (brand)schade.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering biedt dekking tegen schade die je veroorzaakt bij een ander. Schade kan lichamelijk letsel of materiële schade zijn. Aan iemands fiets bijvoorbeeld.

Recht op studiefinanciering

Vanaf de eerste maand van je studie heb je recht op studiefinanciering. Voorwaarden zijn wel dat je een voltijd- of duale opleiding volgt die minimaal 1 jaar duurt en dat je jonger bent dan 30 jaar op het moment dat de studiefinanciering ingaat.

Studiefinanciering: meerdere onderdelen

De studiefinanciering voor studenten op het hbo en de universiteit bestaat uit een:

 • Lening
  Je kunt tegen voordelige voorwaarden een lening afsluiten bij de overheid. Je bent dit overigens niet verplicht. Sluit je wel een lening af? Dan moet je de lening binnen 35 jaar terugbetalen, met rente.
 • Aanvullende beurs
  De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten met ouders die weinig of niet kunnen meebetalen aan de studiekosten. De overheid kijkt dan naar de hoogte van hun inkomen. Ook het aantal kinderen dat ze verzorgen, en of je ouders een studieschuld terugbetalen, telt daarin mee.
 • Collegegeldkrediet
  Het collegegeldkrediet is een lening om het collegegeld te betalen. Hoeveel krediet je krijgt, hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt. Betaal je wettelijk collegegeld? Dan kun je maandelijks 1/12 van het collegegeld lenen. Betaal je instellingscollegegeld, dan kun je meer lenen. Hoeveel precies hangt af van de hoogte van het instellingscollegegeld dat je moet betalen. Het collegegeldkrediet moet je na je opleiding terugbetalen, met rente.
 • Reisproduct voor de ov-chipkaart
  Als student heb je recht op een reisproduct voor de officiële duur van je opleiding + 1 jaar. Zo reis je gratis (of met korting) met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een weekabonnement of weekendabonnement. Studenten moeten het reisproduct laden op een persoonlijke ov-chipkaart. Aanvragen kan tegelijkertijd met de aanvraag voor de lening. Ook als je niet wilt lenen, kun je wel een reisproduct aanvragen.

Studiefinanciering aanvragen

Op de site van DUO kun je je studiefinanciering aanvragen; ofwel een lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet regelen. Haal je binnen 10 jaar je diploma aan de hogeschool of universiteit? Dan worden de aanvullende beurs en het studentenreisproduct omgezet in een gift. Ga naar www.duo.nl voor het aanvragen van studiefinanciering.

Financieel overzicht maken

De grote vraag is ‘wat kost studeren?’ en hoe kun je de financiering hiervoor rond krijgen. Om erachter te komen hoeveel je nodig hebt, kun je - bijvoorbeeld samen met je ouders - een studentenbegroting opstellen. Zo wordt duidelijk wat jouw uitgaven en inkomsten zijn. De rekentool Studiefinanciering van DUO is hiervoor een goed hulpmiddel. Met deze tool kun je de studiefinanciering berekenen. Met de tool kun je ook zie hoeveel je ná je studie moet aflossen. Dat lijkt nog ver weg als je net begint met studeren, maar het geeft je nu alvast inzicht in de financiële consequenties voor later.

Het Nibud heeft een handige Geldwijzer uitgebracht. In dit boekje kun je alles lezen over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, verzekeringen en op kamers gaan.