De studiekeuzecheck (matching)

De studiekeuzecheck of matching, wat is dat nou? En waarom word je er voor uitgenodigd? Wij leggen het uit!

Nadat je je hebt aangemeld voor een hbo of wo-bacheloropleiding of een associate degree, word je meestal uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. Dit is een check om te kijken of de opleiding wel echt bij je past. De studiekeuzecheck kan verschillende vormen hebben. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in, heb je een persoonlijk gesprek of volg je een proefcollege.

Studiekeuzecheck bij selectie?

Er zijn opleidingen met een selectieprocedure, zoals numerus fixusopleidingen, kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen. Deze opleidingen bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

Rechten en plichten

Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past.

We hebben alle informatie over de studiekeuzecheck, waaronder meer informatie over je rechten en plichten voor je verzameld. Lees alles over de studiekeuzecheck.

Lees meer

Lees alles over de studiekeuzecheck

Alle informatie over de studiekeuzecheck voor je verzameld.

Lees alles over de studiekeuzecheck

Wat kost studeren?

Studeren brengt kosten met zich mee.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden

Wat als ik het echt niet weet?

Je hebt je goed georiënteerd, maar je blijft twijfelen.

Lees wat je dan nog kunt doen