Wat als ik het echt niet weet?

Keuzes, keuzes, keuzes… Je hebt je goed georiënteerd op een studie, hebt open dagen bezocht en met je ouders en decaan gepraat. En nog steeds twijfel je! Dit is wat je nog kunt doen.

Studiekeuzetesten

Op onze site vind je een aantal studiekeuzetesten waarmee je kunt achterhalen wat voor persoonlijkheid je hebt, waar je kwaliteiten liggen of welke sectoren je interessant vindt. Dit kan je verder helpen.

Individuele gesprekken

Vind je het nog erg lastig? Sommige hogescholen en universiteiten geven zelf ook informatie over het kiezen van de juiste opleiding. Of ze bieden studiekeuzeactiviteiten aan, zoals een workshop studiekeuze of individuele gesprekken met een studiekeuzeadviseur. Deze persoonlijke begeleiding geeft je goed inzicht in je mogelijkheden. Je kunt soortgelijke trajecten ook volgen bij een particuliere studiekeuzeadviseur.

Meld je in ieder geval uiterlijk 1 mei aan

Ook al twijfel je, dan is het toch verstandig om je uiterlijk 1 mei aan te melden. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld, dan kun je tot 31 augustus je keuze nog veranderen. Zo heb je nog wat langer de tijd om uit te zoeken welke opleiding bij je past. Je hebt dan ook recht op een studiekeuzecheck. Ook dit kan je helpen bij het maken van je keuze. Wanneer je je na 1 mei voor het eerst aanmeldt, dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten.

Overweeg eens een tussenjaar

Pfff… je weet het echt niet... Is de twijfel te sterk? Overweeg dan eens een tussenjaar. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kun je gebruiken om je verder te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

De website WilWeg.nl geeft informatie voor scholieren en studenten die erover denken om een periode naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor een tussenjaar. De WilWegWijzer is een online test die je laat zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om voor een periode naar het buitenland te gaan. Nadat je de WilWegWijzer hebt ingevuld, verschijnt er een dashboard op het scherm met alle benodigde informatie om jouw “droom” buitenlandervaring te verwezenlijken.

Lees meer

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden

Studiekeuzecheck (matching)

Welke rechten en plichten heb je rond de studiekeuzecheck (matching)?

Lees alles over de studiekeuzecheck (matching)

Hoe moet ik me aanmelden?

Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je je aanmelden!

Lees welke stappen je moet doorlopen bij het aanmelden