Hoe werkt het aanmelden?

Wanneer je je voor een master wilt aanmelden, dan doe je er goed aan om op de volgende zaken te letten:

Behalen van je bachelordiploma

Het is niet mogelijk om al te starten met een masteropleiding als je je bacheloropleiding nog niet hebt afgerond. Zorg er dus voor dat je voor de start van de master je bachelordiploma in handen hebt.

Bekijken toelatingseisen

Op Studiekeuze123.nl vind je op de masteropleidingspagina informatie over de wettelijke en aanvullende toelatingseisen. Wil je met een hbo-bachelordiploma doorstromen naar een universitaire master? Dan zul je een pre-master moeten volgen. Neem voor de zekerheid altijd contact op met de instelling waar de master wordt gegeven.

Naast de informatie over toelating vind je op de masteropleidingspagina ook informatie over de instroommomenten, vaak in februari en september.

Bekijk masteropleidingen

Inschrijven via Studielink

Via Studielink.nl doe je een verzoek tot inschrijving bij de master van je keuze. Hiervoor moet je inloggen met je DigiD. Je mag je voor maximaal 4 studies aanmelden in Studielink. De aanmelddeadline kan per opleiding en onderwijsinstelling verschillen. Check dit dus altijd goed bij de opleiding van jouw keuze!

Aanmelden bij de onderwijsinstelling

Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink, meld je je ook aan bij de onderwijsinstelling. Voordat je aanmelding definitief is, wordt er gekeken of je voldoet aan alle toelatingseisen. Stroom je door van een bachelor naar een master binnen dezelfde onderwijsinstelling? Dan hoef je je niet altijd opnieuw aan te melden. Informeer hiernaar bij je eigen hogeschool of universiteit.

Let op: het aanmelden verloopt bij sommige onderwijsinstellingen andersom: je meldt je dan eerst aan bij de onderwijsinstelling en schrijft je daarna in bij Studielink. Controleer daarom eerst op de website van de onderwijsinstelling wat de exacte aanmeldingsprocedure voor een masteropleiding is.

Hoe zit het met studiefinanciering?

Voor een studie aan een hogeschool of universiteit krijg je standaard zeven jaar studiefinanciering. Ga je een master doen, dan wordt die periode soms verlengd. Informeer bij DUO hoe het in jouw situatie is geregeld.